Hlavní obsah

Český fotbal jedná s novou firmou o systému videorozhodčích. Chce je mít na všech ligových zápasech

Foto: Profimedia.cz

Rozhodčí Karel Hrubeš sleduje na monitoru problematickou situaci, na kterou jej upozornil videorozhodčí.

Reklama

Polovičaté provizorium, ve kterém je systém videorozhodčího (VAR) nasazován jen do některých zápasů tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, by mohlo skončit v létě 2020. Fotbalová asociace ČR spolu s Ligovou fotbalovou asociací pracují společně na tom, aby od začátku soutěžního ročníku 2020/21 řídil VAR standardně všechna prvoligová utkání.

Článek

Součástí příprav projektu, který by měl tento cíl naplnit, bude i čtvrteční jednání, které zástupci FAČR a LFA povedou s brněnskou firmou Daite, která by podle všeho uměla zprostředkovat software certifikovaný UEFA, FIFA a jejím pravidlovým panelem IFAB.

„Potřebujeme také víc rozhodčích proškolených pro systém VAR. Na úterním ligovém grémiu jsme měli jako hosta Jozefa Chovance, předsedu komise rozhodčích. Na moji otázku, jestli bychom v létě mohli mít tolik proškolených sudích, aby obsadili všechny zápasy ligového kola, odpověděl pan Chovanec kladně,“ říká Dušan Svoboda, předseda Ligové fotbalové asociace, která řídí profesionální soutěže.

Hlavním faktorem pro rozšíření projektu videorozhodčího je televizní technika, počet přenosových vozů a pracovišť pro videorozhodčí. V současnosti projekt běží díky spolupráci LFA s televizní společností O2 TV a se společnostmi Datart a BMG.

V nejvyšší fotbalové soutěži byl v Česku videosudí nasazen poprvé v prosinci 2017. Zápasů, kde videorozhodčí pracuje, postupně přibývá. V minulém ročníku šlo o tři duely v daném kole Fortuna ligy, nyní na podzim o čtyři, na jaře už by jich mělo být pět. Ale správná varianta je ta, že videorozhodčí by měl být všude, shodnou se hráči, trenéři i fanoušci.

Hledá se způsob, jak to zařídit. UEFA a FIFA pracují se softwarem společnosti TGI, jedna ze 14 světových firem s certifikátem FIFA. Její produkty by v Česku měla zprostředkovávat k prodeji brněnská firma Daite. „Jednání s představiteli českého fotbalu nás ale teprve čekají, dopředu bych k tomu do médií nerad něco říkal,“ omluvil se jednatel společnosti Jan Smrček.

Jednání s firmou na doporučení UEFA iniciovala Fotbalová asociace ČR. Ve čtvrtek by se měl Jan Smrček setkat s výkonným ředitelem LFA Tomášem Bártou a Pavlem Marešem, členem Komise rozhodčích FAČR, aby zjistili, jak by uvažovaná spolupráce s novým dodavatelem softwaru mohla současnou situaci případně vylepšit.

Projekt videorozhodčího vzbuzuje spoustu emocí. V Duelu Seznamu o něm debatovali jeho propagátor Robert Henn a herec David Novotný, příznivec Sparty či Manchesteru United, který poukazoval na stinné stránky, jež s sebou novinka přináší.Video: Markéta Bidrmanová, Seznam Zprávy

„Firma Daite už dodává technologii pro videorozhodčí v české hokejové extralize. Ale ta fotbalová je samozřejmě úplně odlišná. Bude to první schůzka, na které se s jejich nabídkou teprve seznámíme. Předpokládáme, že bychom si jejich technologii mohli v příštích týdnech vyzkoušet nanečisto, připojili bychom se na televizní signál a zkusili si, jak se s jejich produktem pracuje,“ vysvětluje Tomáš Bárta, výkonný ředitel LFA. „Aby bylo jasno, Daite každopádně dodává jen technologii, ne auta, vyškolené pracovníky a podobně. To už je zase záležitost řešená v jiné rovině.“

Zajímavý potenciál může spočívat v tom, že s firmou Daite jednají i šéfové slovenského fotbalu. Pokud by systém fungoval ve dvou sousedních zemích, mohly by se příslušné kapacity i prolínat.

„Vnímáme situaci tak, že je prioritou českého fotbalu, aby se systém videorozhodčího rozšířil na všechny prvoligové zápasy. Cestu k tomu hledají Fotbalová asociace ČR i Ligová fotbalová asociace, debatu povedeme i se zmíněným subjektem (firmou Daite). Hledáme technické řešení, které by k naplnění cíle pomohlo. To současné technické řešení zastřešuje LFA, my jako fotbalová asociace dodáváme videorozhodčí. Pracuji s myšlenkou, že smysl by asi dávalo propojit všechno pod střechou Fotbalové asociace ČR,“ říká její předseda Martin Malík.

FIFA použila systém videorozhodčího na fotbalovém MS 2018 v Rusku. Evropská konfederace UEFA dávala v éře Michela Platiniho dlouho přednost systému s brankovými rozhodčími, pod novým šéfem Aleksanderem Čeferinem už ale osadila systémem VAR i Ligu mistrů. A včera rozhodla o tom, že též v Evropské lize bude VAR nasazen v celé její jarní vyřazovací části.

Reklama

Doporučované