Hlavní obsah

Český miliardář bojuje o lotyšského lékového giganta. Padají žaloby

Foto: Olainfarm, Seznam Zprávy

Český miliardář usiluje o získání podílu v lotyšské firmě OlainFarm.

Reklama

Tuzemský byznysmen Tomáš Krsek se domáhá práva u českého soudu i u lotyšských úřadů. Ve sporu o ovládnutí velké lotyšské firmy OlainFarm se obě strany vzájemně osočují.

Článek

Dramatický obchodní spor o jednu z nejznámějších lotyšských firem OlainFarm eskaluje. Na jedné straně stojí společnost Black Duck Invest tuzemského miliardáře Tomáše Krska, který dříve spoluvlastnil výrobce tramvají Škoda Transportation a nyní buduje například větrné parky ve Finsku.

Na druhé straně je skupina lotyšských investorů, kteří jednají prostřednictvím tamní firmy Repharm.

Předmětem sporu je 42,56procentní podíl ve farmaceutické společnosti OlainFarm, která je obchodována na burze Nasdaq Nordic a s tržní kapitalizací přes tři miliardy korun patří k největším firmám v Lotyšsku. Obě strany tvrdí, že tento podíl v OlainFarmu patří právě jim.

Krskova společnost Black Duck Invest proto v červnu podala žalobu u Městského soudu v Praze. Domáhá se v ní, aby Repharm převedl akcie firmy OlainFarm na Black Duck Invest.

„Bez dalších podrobností mohu sdělit, že soud ve věci opakovaně rozhodoval o návrzích na nařízení předběžného opatření. Jednání doposud nařízeno nebylo,“ uvedl stručně asistent soudce Městského soudu v Praze Adam Wenig.

Ostré lokty u Baltu

Tomáš Krsek, který patří s majetkem kolem deseti miliard k nejbohatším Čechům, tvrdí, že balík akcií OlainFarmu koupil zcela prokazatelně a legálně přes Black Duck Invest letos v dubnu. Za balík akcií zaplatil podle lotyšských médií zhruba 40 milionů eur (cca jednu miliardu korun). Hodnota podílu na burze přitom už v té době přesahovala 40 milionů eur, přičemž od té doby hodnota akcií dále rostla na současných 55 milionů eur (cca 1,4 miliardy korun).

Společnosti Repharm se podařilo nás v Lotyšsku očernit. Mysleli, že nás zastraší a odejdeme. Jelikož máme v baltských státech i další investice, musíme se bránit.
partner BHM Group Vojtěch Kačena

Následně však na mezinárodním letišti v Rize zadržela policie představitele Black Duck Invest Vojtěcha Kačenu a Tibora Bokora.

Smlouvu o převodu akcií s Čechy podepsala členka představenstva Milana Beļevičová 26. dubna. Datum je v tomto případě důležité, protože to byl poslední den, kdy Beļevičová působila v představenstvu OlmFarmu (společnosti, která akcie OlainFarmu drží).

Kvůli tomu tomuto zadržení se však Black Duck Invest před pár dny obrátila na lotyšský Úřad vnitřní bezpečnosti Státní policie s žádostí, aby úřad posoudil legálnost kroků, na jejichž základě Vojtěcha Kačenu a Tibora Bokora policie zadržela.

„Společnosti Repharm se podařilo nás v Lotyšsku očernit. Mysleli, že nás zastraší a odejdeme. Jelikož máme v baltských státech i další investice, musíme se bránit. Věříme, že soudy rozhodnou v náš prospěch,“ uvedl pro SZ Byznys partner BHM Group Vojtěch Kačena, který je členem představenstva Black Duck Invest.

Tomáš Krsek

Foto: BHM Group, Seznam Zprávy

Tomáš Krsek.

  • Podle aktuálního žebříčku nejbohatších Čechů magazínu Forbes činí hodnota jeho majetku 12 miliard korun.
  • Zakladatel investiční firmy BHM group, která investuje do obnovitelných zdrojů energie, nemovitostí a technologických firem.
  • BHM group má vlastní kapitál ve výši více než 600 milionů eur (15 miliard korun).
  • Krskovy firmy zaměstnávají na 1500 lidí, působí ve více než 20 zemích a jejich celková aktiva přesahují miliardu eur.
  • Krsek v roce 2017 prodal svůj podíl ve Škodě Transportation za zhruba 3,6 miliardy korun.
  • Black Duck Invest je jednou z firem BHM group.

„Situace je taková, že na základě plných mocí ovládají společnost OlainFarm lidé ze skupiny Repharm, která v Lotyšsku vlastní mimo jiné síť lékáren. Za nejasných podmínek se jim podařilo získat kontrolu nad společností OlmaFarm, která je největším akcionářem OlainFarmu, aniž by za to zaplatili,“ dodává Kačena.

Druhá strana situaci vidí úplně odlišně. „Společnost Black Duck Invest se snaží různými způsoby využít lotyšský soudní systém k získání různých předběžných opatření, jako je omezení výkonu hlasovacích práv vyplývajících z držení akcií společnosti OlainFarm nebo zákaz výplaty dividend,“ uvedl pro SZ Byznys Štěpán Dlouhý, mediální zástupce firmy OlmaFarm, která s balíkem akcií OlainFarmu v současnosti disponuje. Za firmou stojí právě Repharm.

Podle Dlouhého lotyšská firma o sporu, který probíhá v Česku, nemá žádné informace. „Soustavná nepříznivá soudní rozhodnutí potvrzují, jak neopodstatněná jsou tvrzení a argumentace společnosti Black Duck Invest ohledně nabytí akcií společnosti OlainFarm,“ dodal Dlouhý.

Rodinné spory

Spletitý boj o společnost OlainFarm má počátek v roce 2017, kdy zemřel hlavní akcionář Valerijs Maligins. Ten ve firmě vlastnil kontrolní 69,48procentní podíl. Napřímo držel 26,92procentní podíl a zbytek prostřednictvím zmíněné společnosti OlmaFarm (42,56 procenta).

Zbytek akcií (cca 30 procent) se obchoduje na burze a akcie vlastní přibližně 1700 právnických a fyzických osob včetně bank či norské vlády.

Po Valerijsově smrti zdědily všech téměř 70 procent akcií jeho tři dcery Nika Saveljevová, Irina Maliginová, Anna Emilija Maliginová, které se však nemohly shodnout. Farmaceutickou společnost tedy ovládalo hlavně představenstvo a dozorčí rada, kteří měli akcie prodat českému miliardáři Krskovi. Nároky si však na ně činí i lotyšská Repharm.

Repharm

  • Repharm je lotyšská skupina společností podnikajících ve zdravotnictví.
  • Poskytuje služby od poradenství v oblasti zdravého životního stylu až po diagnostiku a léčbu.
  • Do skupiny patří síť lékáren a distribučních firem.
  • Společnost vlastní několik lotyšských fyzických osob.
  • Veřejně dostupných informací o firmě včetně hospodářských výsledků není mnoho.

Reklama

Doporučované