Hlavní obsah

Uhelné časy ve Francii končí. Křetínský tam propustí přes 200 lidí

Foto: Profimedia.cz

Daniel Křetínský je hlavní akcionářem a výkonným ředitelem Energetického a průmyslového holdingu (EPH), kam spadá i francouzská GazelEnergie.

Reklama

Společnost GazelEnergie, vlastněná Energickým a průmyslovým holdingem Daniela Křetínského, propustí ve Francii kvůli plánovanému útlumu uhelných elektráren 219 zaměstnanců.

Článek

Rozhodnutí francouzské vlády zbavit se uhelných zdrojů energie dopadlo i na elektrárny ze skupiny EPH českého byznysmena Daniela Křetínského. V městečku Gardanne v departementu Bouches-du-Rhône a v Saint-Avold v departementu Moselle zruší společnost GazelEnergie ze skupiny EPH přes dvě stovky pracovních míst.

„Kvůli rozhodnutí vlády musela společnost vypracovat reorganizační plán, v jehož rámci dojde ke zrušení 219 pracovních míst. Z toho 98 bude zrušeno v Gardanne, 87 v Saint-Avold a 27 v sídle společnosti v Colombes (předměstí Paříže, pozn. red.),“ stojí v prohlášení GazelEnergie, které zaslala na úřad práce.

Další škrty se týkají posledních pracovních míst na starých uhelných jednotkách Hornaing a Lucy (Montceau-les-Mines), jejichž provoz byl zastaven už v roce 2014. Propuštění zaměstnanci dostanou od GazelEnergie i státu odstupné.

Francie se rozhodla od března 2022 uzavřít své poslední čtyři uhelné elektrárny. Kromě Saint-Avold a Gardanne se to týká elektráren v Cordemais v departementu Loire-Atlantique a v Le Havru. Obě patří do francouzské skupiny EDF.

Nové projekty

GazelEnergie představila také plány, jak část propuštěných lidí zaměstnat. V Gardanne chce zprovoznit elektrárnu na biomasu, do které předchozí majitel Uniper Group investoval přes 300 milionů eur (téměř osm miliard korun). Podle GazelEnergie by v ní mělo vzniknout asi 80 přímých pracovních míst a potenciálně až 400 nepřímých pracovních míst.

Ta souvisejí s dalšími projekty, které jsou na biomasu navázány, nicméně jsou zatím ve stadiu příprav: pila na zpracování dřeva, využití tepla a výroba zeleného vodíku ve spolupráci se Storengy, dceřinou společností skupiny Engie.

Energetický a průmyslový holding (EPH) podnikatele Daniela Křetínského získal elektrárny a další aktivity německé skupiny Uniper ve Francii před půldruhým rokem. Holding tehdy přebral od Uniperu všechna aktiva, mimo jiné společnost zabývající se prodejem energií, dvě plynové elektrárny v Saint-Avold, dvě uhelné elektrárny v Saint-Avold a Gardanne, elektrárnu na spalování biomasy v Gardanne a větrné a solární elektrárny.

Společnost GazelEnergie je třetím největším francouzským výrobcem energie z flotily uhelných, plynových a biomasových elektráren a větrných a solárních farem o celkovém výkonu 2 263 MW.

Reklama

Doporučované