Hlavní obsah

Český stát porušil práva rodiny z Kosova, když ji držel v detenčním zařízení

Ústavní soud rozhodl. Český stát porušil práva kosovského migranta.Video: Kamila Bejlková

 

Reklama

Rozhodl tak Ústavní soud, který uznal, že umístění rodiny nebylo přiměřené ani nezbytné.

Článek

Rodina byla v roce 2014 na padesát dní zadržena v detenčním zařízení v Bělé-Jezové, když prchala z Maďarska, kde požádala o azyl. Jejím cílem bylo Německo, cesta však předčasně skončila na břeclavském nádraží.

Rodina se proti rozhodnutí o zajištění neúspěšně bránila u Krajského soudu v Brně a následně u Nejvyššího správního soudu. V ústavní stížnosti poukazovali na délku zajištění, nedobré materiální podmínky a psychické následky.

Ústavní soud v úterý vyhověl jejich stížnosti. Umístění rodiny do zařízení pro zajištění cizinců nebylo podle stížnosti přiměřené ani nezbytné.

V té době ještě chyběl zákonný podklad pro zajištění cizinců před jejich vydáním do země, kde požádali o azyl.

Letos v březnu Soudní dvůr EU rozhodl, že členský stát není oprávněn zajistit žadatele o mezinárodní ochranu za účelem řízení o přemístění do jiného členského státu, pokud nevymezil ve svém zákoně objektivní kritéria umožňující posoudit existenci nebezpečí útěku.

Za vážné nebezpečí útěku se zejména považuje, pokud cizinec pobýval na území státu neoprávněně, vyhnul se již dříve předání do jiné země, pokusil se o útěk, vyjádřil úmysl nerespektovat pravomocné rozhodnutí o přemístění do jiného státu, případně je takový úmysl zjevný z jeho jednání.

Reklama

Související témata:

Doporučované