Hlavní obsah

Český Terminátor se pochlubil pozvánkou na Hrad. Šéfové parlamentních stran zůstanou doma

Pozvánku na slavnostní akci na Hradě nedostala řada politiků. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček na tiskové konferenci vysvětluje přístup prezidentské kanceláře.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Řadu svých názorových oponentů prezident na předávání vyznamenání nepozval, další se rozhodli pozvání nepřijmout.

Článek

Poslanci Karel Schwarzenberg, Miroslav Kalousek, Petr Gazdík a Dominik Feri, europoslanec Jiří Pospíšil, hejtmani Martin Půta, Jiří Čunek a Martin Netolický.

To je výčet politiků, kteří nedostali pozvánku na slavnostní ceremoniál, při němž 28. října předá prezident republiky na Hradě státní vyznamenání.

Co mají tito pravicoví a levicoví politici společného? Vlastně jedinou věc – dovolili si kritizovat nebo oponovat prezidentu Miloši Zemanovi.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček na tiskové konferenci potvrdil, že někteří politici pozvánky nedostali. „Nebudu uvádět jmenný seznam těch, kteří nebyli pozváni. Je jich určitě minimální počet. Možná by se vešli do většího výtahu,“ řekl.

Jednoznačné důvody ale Ovčáček neuvedl. „Z naší strany jde o nějaké vyjádření laskavosti. Nechceme těmto lidem způsobovat zbytečné dilema při vědomí, že už takřka šest let úkorně prožívají fakt, že občané dvakrát zvolili prezidentem republiky Miloše Zemana,“ doplnil.

Naopak fotografii své pozvánky na hradní recepci po ceremoniálu zveřejnil český zápasník a držitel několika titulů ve střední a polotěžké váze smíšených bojových umění (MMA) Karel „Karlos“ Vémola.

„To, že se o MMA zápasnících mluví už i na Hradě, je pro mě obrovská čest a důkaz toho, že jsme s MMA v České republice udělali obrovský kus práce,“ komentoval pozvání na recepci zápasník.

Do Vladislavského sálu, kde bude Zeman udělovat vyznamenání, byly podle mluvčího Hradu pozvány řádově stovky hostů, do Španělského sálu řádově tisíce.

Pozvánka pro Karla Vémolu.

Miroslav Kalousek uvedl, že pozvánku na udílení státních vyznamenání nedostal poprvé po dvaceti letech. „Faktem je, že mi to nevadí. Pokud skutečně byla Hradem vytipována úzká skupina lidí, kteří nedostali pozvánku, a já bych v ní nebyl, cítil bych se osobně dotčen,“ řekl.

S podobnou reakcí přišel i předseda hnutí Starostové a nezávislí Petr Gazdík. „Nebudu se ztotožňovat s věcmi, jež jsou hrubě za čárou, nebo které pan prezident či jeho okolí činí. Naposledy například vulgární vyjadřování,“ řekl Gazdík.

Pozvánku stejně jako on nedostal ani pardubický hejtman a místopředseda ČSSD Martin Netolický nebo také liberecký hejtman Martin Půta. Oba v lednových prezidentských volbách podpořili Zemanova protikandidáta Jiřího Drahoše.

„Pan prezident si neuvědomuje, že to je nepozvání reprezentanta kraje, který má půl milionu obyvatel,“ řekl Netolický. „Trošku mě ta malost překvapuje. Vypovídá to něco o té druhé straně,“ doplnil.

„Ať si na výběr hostů udělá každý názor sám,“ řekl Půta. Stejně jako Netolický uvedl, že má na sobotu již naplánovaný program s obyvateli jeho kraje.

Kdo je Karlos Vémola? Pusťte si s ním rozhovor.Video: Oliver Sálus

Spolu s nimi Hrad nepozval ani zlínského hejtmana Jiřího Čunka z KDU-ČSL, který jako první odmítl prezidentovi Zemanovi proplatit v plné šíři jeho návštěvu v regionu s tím, že jde o zbytečně velkolepou akci. Bere to jako pomstu? „Beru to úplně v pohodě. Jako právo pana prezidenta,“ řekl Čunek.

Někteří další poslanci nebo senátoři přiznali, že pozvánku na Hrad sice dostali, ale uvedli, že stejně na slavnostní akci nepůjdou.

Jde třeba o poslankyni ODS Miroslavu Němcovou nebo senátora Jana Horníka z hnutí STAN.

Z rektorů pozvání nehodlá přijmout třeba rektor Vysoké školy chemicko-technologické v Praze (VŠCHT) Karel Melzoch a rektor JAMU Petr Oslzlý.

„Už je poněkud nudné každý rok reagovat na tyto trapné truc akce. Veřejnost to už jen obtěžuje. Každý si vystavuje sám svoji vizitku,“ komentoval rozhodnutí rektorů Ovčáček.

Naopak na Hrad dostal pozvání dosluhující předseda Senátu Milan Štěch, který se v poslední době dostal s prezidentem několikrát do rozepře a jeho vztah s Milošem Zemanem je napjatý.

„Pan předseda vzhledem k tomu, že je to 100. výročí, na Hrad samozřejmě půjde i se svou chotí," řekla mluvčí horní komory Eva Davidová.

Uvedla také, že podle dohody s protokolem Hradu obdrželi pozvání na slavnostní ceremoniál jen senátoři, kteří měli mandát v době odeslání pozvánek. Na Hrad by tak neměli zamířit senátoři zvolení v říjnových volbách.

Podle Davidové je důvodem stále trvající lhůta, během které mohou být tyto volby zpochybněny.

Také předseda Pirátů Ivan Bartoš plánuje ve Vladislavském sále svoji účast. „Jedná se o oficiální státní akt,“ zdůvodnil.

Prezident Miloš Zeman na výstavě Doteky státnosti.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované