Hlavní obsah

V Chicagu se chystají velké oslavy ke 100 letům Československa. Jenže bez Zemana

Foto: Igor Zehl, ČTK

Nyní se vyjednává varianta, že by místo prezidenta vyrazil do Chicaga premiér Andrej Babiš, ale ani to není jisté.

Reklama

Hledá se náhradník za Miloše Zemana, který pojede do amerického Chicaga.

Článek

Česká diplomacie chystá v americkém Chicagu velké oslavy k výročí sto let Československa. Potíž je, že zatím se na akci ve třetím největším městě USA nedaří dostat žádného vrcholného českého politika.

„Oslavy v Chicagu, které připravuji, zařadilo Ministerstvo zahraničí mezi jedny z nejvýznamnějších a je na nich plánovaná účast někoho z vysokých ústavních činitelů. V tuto chvíli není rozhodnuto, kdo delegaci v Chicagu povede,“ řekl generální konzul v Chicagu Bořek Lizec.

Vrchol amerických oslav založení Československa se uskuteční na konci září. Podle informací Seznamu se jich měl podle původních představ zúčastnit prezident Miloš Zeman, který se měl do Chicaga přesunout z tradičního valného shromáždění OSN v New Yorku.

To však podle informací Seznamu nevyšlo ze dvou důvodů. Jednak přílišné nadšení - eufemisticky řečeno - ze setkání se Zemanem neprojevil chicagský starosta Rahm Emanuel, bývalý Obamův personální šéf v Bílém domě.

A pak také sám Miloš Zeman dal na přelomu září a října přednost jiným dvěma velkým zahraničním cestám, a to do Německa a Izraele.

Nyní se vyjednává varianta, že by místo prezidenta vyrazil do Chicaga premiér Andrej Babiš, ale ani to není jisté. Oslavy v USA se totiž konají těsně před komunálními a senátními volbami, kdy vrcholí horká kampaň.

Třetí největší město USA, tradiční centrum české imigrace do Spojených států, sehrálo při vzniku republiky důležitou roli. Československo by nevzniklo, kdyby T. G. Masarykovi, profesorovi na chicagské univerzitě, nepomohli místní přátelé.

Oslavy v Chicagu jsou proto největší a mají velkou symboliku. Ministerstvo zahraničí ale v souvislosti s připomenutím „osmičkových výročí“ chystá připomínkové aktivity na více než stovce ambasád.

„Akce, mezi kterými jsou výstavy, koncerty, přednášky a společenská setkání, se týkají zejména let 1918 a 1968, ale i dalších osmičkových momentů. V mnoha zemích tyto akce probíhají ve spolupráci se slovenskými zastoupeními,“ vysvětluje Irena Valentová, mluvčí Černínského paláce.

Reklama

Související témata:

Doporučované