Hlavní obsah

Cesta přes Vltavu teď trvá pětkrát déle. Zavřený Libeňský most překopal trasy tramvají

Jízda tramvají mezi Holešovicemi a Libní se násobně prodloužila.Video: Aleš Černý

 

Reklama

Uzavření Libeňského mostu ještě zhoršilo už tak omezenou situaci na přestupním uzlu Palmovka. Vzhledem k velmi špatnému stavu důležitých pražských mostů se situace může opakovat i jinde.

Článek

Pro auta a tramvaje se v noci z pátku na sobotu uzavřel pražský Libeňský most. Spolu s uzavírkou Zenklovy ulice spojující Palmovku a Kobylisy se jedná o značnou komplikaci dopravy. Jen během pátku se na radnice Prahy 7 a 8 obracely s dotazy a stížnostmi desítky obyvatel.

Uzavírka mostu znemožnila rychlé spojení mezi Libní a Holešovicemi. Jediná možnost, jak se dostat městskou hromadnou dopravou na druhou stranu řeky, je tramvajová linka číslo 25 jedoucí přes Karlín a Štvanici. Objížďka je dlouhá 5,8 kilometru, což je o více než 4 kilometry delší trasa než přes uzavřený Libeňský most.

Normálně jezdilo přes most několik linek a jízda mezi libeňskou Palmovkou a holešovickými Maninami trvala čtyři minuty. Nyní trvá jedenáct minut objížďka přes Karlín a Štvanici na zastávku Vltavská, tam musí cestující přestoupit a popojet další tři minuty na Dělnickou. Odtud musí beztak na Maniny ještě pěšky. Dohromady jde bez přestupu a pěší části o 14 minut čisté jízdy.

Další variantou je ujít 1,5kilometrovou vzdálenost pěšky či jet na kole. To ale v polovině ledna není řešení vhodné pro všechny, kteří se tudy běžně dopravují.

Praha Libeňský most uzavřela kvůli havarijnímu stavu a jeho nutná oprava potrvá nejméně tři týdny. Mluvčí dopravního podniku Aneta Řehková uvedla, že je uzavírka platná až do odvolání. Pražský dopravní podnik kvůli uzavírce posílil například autobusové linky číslo 156 a 201. Tramvajové linky 1 a 6 svou trasu končí v zastávce Dělnická.

Ve velmi špatném technickém stavu jsou ale další dvě desítky pražských mostů, mezi nimi i ty významné, jako Karlův či Palackého most. Jak už dříve uvedla Televize Seznam, situace je kritická i proto, že opravy těchto mostů zatím vůbec nejsou připravené a jejich uzavírky (včetně té aktuální mezi Libní a Holešovicemi) mohou trvat velmi dlouho.

Jak přesně to nyní vypadá na Palmovce, jak na mapce vychází porovnání klasické a objízdné trasy a jak situaci komentuje mluvčí dopravního podniku, se můžete podívat ve videu v úvodu článku.

Reklama

Doporučované