Hlavní obsah

Čeští fotbalisté strašák anglických týdnů zahnali, zranění je neskosila

Foto: Profimedia.cz

Má větší zátěž vliv na četnost zranění?

Reklama

Obavy z toho, že náročný program po ligovém restartu přinese četná zranění, se nepotvrdily. Se zkušenými trenéry a špičkovým fyzioterapeutem jsme hledali odpovědi na otázky, jak vysokou zátěž zvládat.

Článek

To tedy bude fuška. Zhruba taková byla v květnu první reakce některých ligových trenérů na zjištění, že se liga bude dohrávat systémem anglických týdnů, kdy se zápasy konají prakticky v jednom zátahu, obvykle o víkendu a uprostřed týdne.

Kouči se lehce stresovali z toho, že se velká zátěž promítne do četných zranění jejich hráčů. Nakonec se tyto obavy nijak dramaticky nepotvrdily. Pomohla i skutečnost, že FIFA povolila dočasné pravidlo o možnosti střídat až pět hráčů v utkání.

Nová regule měla hráčům ulevit od enormní zátěže, což potvrzuje i fyzioterapeut Ondřej Vanya, zástupce kliniky Inspirita a Narovnej.se.

„Častější střídání hráčů je rozhodně efektivní. Během jednoho zápasu se sice nemůžeme bavit o dostatečné regeneraci, nicméně hráč má alespoň čas si na chvíli odpočinout a doplnit tekutiny. Při dalším zapojení do hry pak únava a potenciální riziko úrazu nemusí nastoupit tak brzy, jako by tomu bylo při delší intenzivní zátěži. Jako další výhodu častějšího střídání bych viděl i vyšší kvalitu projevu sportovce, v čemž se pak samozřejmě odráží lepší podaný výkon,“ přiblížil Vanya.

Ke zraněním sice docházelo, ale četnost těch svalových, jež by značila přetížení příliš náročným programem, nebyla nijak mimořádná.

„Problém s počtem dostupných hráčů jsme měli, nebylo to ale způsobené zraněními, alespoň ne těmi, která si hráči přivodili únavou. Hráči nám obvykle scházeli kvůli dohodě klubů nebo kvůli žlutým kartám. Zranění, jež naše hráče postihla, ale rozhodně nezpůsobil náročný program,“ řekl Petr Rada, trenér Jablonce.

Trenér Českých Budějovic David Horejš už náročný program hodnotil trochu jinak: „Na restart ligy jsme se nemohli dost dobře připravit. Hráči nejdříve museli trénovat individuálně, až poté mohli i po skupinkách. V takové situaci tělo velmi těžko připravíte, aby si na zápasovou zátěž rychle zvyklo.

Velmi specifická byla příprava i v tom, že se z epidemiologických důvodů dlouho nemohla využívat týmová regenerace. „Za normálních podmínek by se hráči připravili lépe. Ti, kteří byli na střídačce, někdy nebyli v úplně optimálním zdravotním stavu,“ přiznal Horejš.

„Dva zápasy během týdne jsou určitě velmi náročné. Přeci jen se tělo po častější zátěži unavuje o mnoho rychleji, a ne každý hráč dokáže regenerovat tak, aby se dal dohromady během dvou, tří dnů. A už vůbec ne v době, kdy je omezená týmová regenerace,“ řekl k tématu František Straka, trenér se zkušenostmi ze Sparty, Slavie či mnoha zahraničních angažmá.

Právě kvalitní příprava je dle názoru fyzioterapeuta Ondřeje Vanyi velmi důležitá jako prevence před zraněními zaviněnými únavou. „Velmi záleží na vhodné přípravě a právě aktivní regeneraci a kompenzaci, která může mít mnoho podob a dle primárního sportovního zaměření se může velice lišit. Berme ale v potaz fakt, že lidský organismus s postupnou a progresující zátěží sílí, zde se bavíme o síle svalové, ale stejně tak o síle pasivních struktur jako jsou kloubní pouzdra, šlachy a vazy, kosti nevyjímaje. Opět se tedy dostáváme k faktu, že velikou roli v množství úrazů hraje nejen četnost nebo až přemíra zátěže, ale hlavně kvalita přípravy na podání sportovního výkonu,“ zdůraznil fyzioterapeut z kliniky Inspirita.

I přes vysokou náročnost programu si ale většina trenérů stojí za tím, že by hráči v Česku podobnou zátěž měli zvládat.

„Jsem toho názoru, že se systémem anglického týdne určitě dá hrát, fotbalisté v Česku na tu zátěž trénovaní jsou. Jde zejména o to, že si na ty dva zápasy v týdnu musí zvyknout. Jedna věc je trénovat a tak zvládat ten rytmus, ale je důležité to zažívat, protože trénink je přeci jen simulace zápasu. V určitých fázích samozřejmě hráči cítí únavu, a to například i den před utkáním, zatímco v normálním herním režimu jsou den před zápasem už plní síly,“ podotknul Martin Hašek, bývalý trenér Bohemians 1905.

V době, kdy hráči pociťují únavu, je nejdůležitější regenerace, obzvláště při dvou zápasech v jednom týdnu. Regenerace těla sportovce se ale při vytrvalé přemíře zátěže může i zpomalovat. „Při časté intenzivní zátěži velmi záleží na důsledné přípravě a cílené aktivní regeneraci, stejně jako například na dostatku spánku a kvalitním stravování. Pokud se i třeba jediný z těchto faktorů zanedbá, může se zvyšovat unavenost sportovce a regenerace organismu jako celku se zpomalí,“ vysvětlil Ondřej Vanya.

Reklama

Doporučované