Hlavní obsah

Čeští házenkáři neodletí na MS. Kvůli covidu by neměl kdo hrát

Foto: Profimedia.cz

Národní tým se MS v Egyptě kvůli nákaze koronavirem nezúčastní.

Reklama

aktualizováno •

Házenkáři české reprezentace jen dva dny před šampionátem v Egyptě zrušili kvůli nákaze koronavirem svoji účast na mistrovství světa. Do Káhiry by momentálně mohli odcestovat jen čtyři hráči, nepomohl tak ani přesun odletu.

Článek

Český národní házenkářský tým byl nucen účast na šampionátu zrušit pouhé dva dny před úvodním zápasem mistrovství světa se Švédskem. V týmu je momentálně více než polovina nakažených hráčů a pozitivní test mají stále i členové realizačního týmu.

Vedení národního celku dělalo vše pro to, aby reprezentační výběr do Egypta odletěl. Do Plzně povolalo několik náhradníků, a dokonce posunulo datum odletu. Hráči se do dějiště šampionátu měli přesunout pouhý den před jeho začátkem. Ani to ale nepomohlo, a svaz tak účast na mistrovství světa musel zrušit.

„Není to jenom otázka sportovní části, byla i možnost se nějakým způsobem prezentovat. Je to určitý zásah do ekonomiky a partnerských věcí, což jsme ale byli ochotni pominout. Zdraví hráčů a pověst házené ale nelze nahradit penězi,“ uvedl k nepříjemnému rozhodnutí Jaroslav Chvalný, prezident Českého svazu házené.

Nákaza se v týmu objevila už na začátku ledna, kdy se reprezentace sešla v Plzni a měla zahájit finální přípravu na MS, která měla vyvrcholit dvojzápasem kvalifikace mistrovství Evropy proti Faerským ostrovům. Plány ale překazilo hned několik pozitivních testů.

Následně byl národní tým několik dní v izolaci. Momentálně má ale stále 12 nakažených hráčů a pozitivní výsledek testu vyšel i oběma trenérům Janu Filipovi a Danielu Kubešovi. Z původní jednadvacetičlenné soupisky by se šampionátu nyní mohli, i kvůli různým zdravotním obtížím dalších pěti hráčů, zúčastnit jen čtyři házenkáři.

„Odletěli bychom i s hráči, kteří koronu ještě neměli, a bylo by tam riziko, že by tuto nemoc mohli dostat. Co se sportovního hlediska týče, nemusíme o tom moc hovořit. Z 21 hráčů, kde byla velká část zkušených hráčů, bylo mimo hru 17. Kromě toho, že nemohou odcestovat s plným týmem, nemůže letět ani jeden z trenérů, kteří tým vedou. Vyhodnotili jsme to tak, že by to byl hazard ze zdravotního hlediska a risk se jménem české házené,“ dodal Chvalný.

„S týmem jsme nebyli ani na hřišti, komunikovali jsme spolu jenom virtuálně. Přestože se vedení týmu ujali Petr Štochl s Pavlem Pauzou, i pro ně byla situace velmi obtížná, odpadali nám další hráči. Ti, kteří zbyli, byli zavřeni na pokojích, především kvůli ochraně před nemocí. Samotná příprava byla nestandardní, extrémní a u trénujících hráčů se začaly objevovat další zdravotní problémy. Nakonec to dalo těch 17 hráčů mimo. Dělali jsme maximum pro to, abychom s týmem mohli odletět, ale dospěli jsme k názoru, že to není k dnešnímu dni zkrátka reálné,“ doplnil trenér národního týmu Jan Filip.

Reklama

Doporučované