Hlavní obsah

Čeští lodníci dluží miliony: Finanční úřady se rozhodly, že nás zničí

Záhady Josefa Klímy: Čeští lodníci se dostali do problémů s finančními úřady.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Za velké potíže může stará smlouva mezi tehdy ještě Českolovenskem a Nizozemským královstvím.

Článek

České lodníky vyhnal do ciziny postupný krach české nákladní dopravy v devadesátých letech. Někteří z nich začali pracovat v Holandsku. Stejně jako v jiných zemích, platili daně i zdravotní a sociální pojištění v zemi, kde pracovali.

Jak tvrdí, opakovaně se ptali úředníků na finančních úřadech, zda postupují správně a opakovaně dostávali odpověď, že ano.

Jenže mezi Československou socialistickou republikou a Nizozemským královstvím platí smlouva o zamezení dvojího zdanění z roku 1974. Ta určuje, že lodníci a piloti, přestože žijí a pracují v Holandsku, platí daně u nás. Dohoda platí jen pro Holandsko, pro ostatní země ne.

Až do roku 2015 tuto věc nikdo neřešil a ani české ani holandské finanční úřady na existenci dohody lodníky neupozornily. Potom si ale podle evropské směrnice začaly státy vyměňovat údaje o daňových poplatnících. Na podzim roku 2016 tak začaly finanční úřady rozesílat výzvy k zaplacení daní za poslední tři roky, včetně penále a pokut za neodevzdání daňového přiznání.

Lodníci se se tak hned propadli do milionových dluhů vůči českému státu, který je chtěl okamžitě zaplatit. Na splátkové kalendáře podle lodníků nechce finanční úřad přistoupit, dokud neprodají veškerý svůj majetek.

Zatímco u českých finančních úřadů lodníkům nabíhají pokuty a penále, z holandského finančního úřadu získávají peníze jen velmi těžko a pomalu a nedostanou prý všechno. Lodníci navíc tvrdí, že finanční úřady nedodržují ani vlastní pravidla a že kvůli tomu se dostali do existenční tísně.

Podrobnosti v úvodní reportáži. Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každou neděli od 20:00.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované