Hlavní obsah

Čeští vojáci po měsíci od smrti svých kolegů opět hlídkují u afghánské základny Bagrám

Foto: Ministerstvo obrany ČR

Vojáci se loučí se svými padlými kolegy.

Reklama

Čeští vojáci v neděli večer obnovili hlídkování v okolí spojenecké základny Bagrám v Afghánistánu. Vojáci na hlídky mimo základnu nejezdili od sebevražedného útoku z počátku srpna, při kterém zahynuli tři čeští vojáci.

Článek

O návratu na patroly rozhodl velitel spojenecké mise Resolute Support John Nicholson. Informoval o tom ředitel Společného operačního centra Ministerstva obrany Jiří Verner.

Pietní akt po návratu ostatků padlých vojáků.Video: Seznam.cz

Příslušníci strážní roty tak téměř po měsíci opět plní svůj operační úkol v plném rozsahu. „Na základě rozhodnutí velitele mise Resolute Support zahájila strážní rota plnění operačního úkolu v plném rozsahu dnem 2. září 2018 od 20:30 hodin místního času (18:00 středoevropského letního času),” uvedl Verner.

Útok na hlídku složenou z českých, amerických a afghánských vojáků se uskutečnil v neděli 5. srpna. Sebevrah se odpálil v blízkosti šesti vojáků, kteří měli za úkol zajistit místo pro další úkoly. Tři Češi - Martin Marcin, Kamil Beneš a Patrik Štěpánek - zemřeli, vážně zraněni byli dva Afghánci a Američan. Na místě jim pomáhali čeští zdravotníci a vojáci, kteří v době výbuchu ještě byli v obrněných vozidlech.

Všichni tři vojáci byli in memoriam povýšeni do hodností štábních praporčíků. Po návratu jejich ostatků do vlasti následovala pieta za účasti nejvyšších státních a armádních představitelů a následně tři pohřby s vojenskými poctami.

Atentát vyšetřovala komise náčelníka generálního štábu, podle armádní mluvčí Vlastimily Cyprisové své šetření ukončila. „Celková zpráva o šetření incidentu je utajovaná. Můžeme potvrdit, že útok sebevražedného atentátníka byl dopředu naplánován a útočník nebyl sám,“ sdělila. Na případu i nadále pracují vojenští policisté, kteří jsou součástí českého kontingentu v Afghánistánu.

Reklama

Doporučované