Hlavní obsah

ČEZ rozdělí 99 procent zisku, ale tučné roky jsou stejně pryč

Vývoj dividend ČEZ od roku 2001.Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Společnost ČEZ navrhuje vyplatit na dividendách 99 procent zisku, což je dosud nejvyšší podíl v historii firmy.

Článek

Navrhovanou dividendou 24 korun na akcii zklamal generální ředitel ČEZ Daniel Beneš většinu akcionářů včetně státu, jemuž patří více než dvě třetiny energetického gigantu a největšího výrobce elektřiny v Česku. A to přesto, že akcionářům navrhuje vedení firmy rozdělit prakticky všechno, co loni ČEZ vydělal – 99 procent zisku.

Zatímco odhady, kolik letos pošle spolehlivý dodavatel miliard svým majitelům, se pohybovaly mezi 26 a 29 korunami na akcii, výsledek je skromnější. Zmíněných 24 korun hrubého znamená, že například stát dostane do rozpočtu zhruba devět miliard. Roky, kdy ČEZ byl doslova dojnou krávou, jsou pryč.

Loni šlo na dividendy 86 procent, předloni 90 procent. „Návrh dividendy na úrovni 99 procent je historicky nejvyšší procento, které na dividendy navrhujeme ze základny pro tyto účely. Tou je podle dividendové politiky konsolidovaný zisk po zdanění očištěný o mimořádné vlivy, které nesouvisely s běžným hospodařením, tj. zejména o opravné položky k hmotnému majetku,“ cituje agentura ČTK Daniela Beneše.

Velbloud s jedním hrbem

Vývoj dividendy z ČEZu připomíná jednohrbého velblouda, který – a to je pro správce státní kasy nepříjemné – měl jediný vrchol v roce 2010, kdy energetický kolos poslal akcionářům 53 korun na akcii (před zdaněním). Od té doby výnos klesá, letos (kdy se vyplácí dividenda ze zisku za minulý rok) dramaticky.

Ještě loni vyplatil ČEZ dividendu 33 korun na akcii, tedy 17,8 miliardy korun. Stát dostal 12,4 miliardy.

ČEZ je v prognóze dalších tržeb a zisku optimistický. Pomáhají mu přitom rostoucí ceny elektřiny (které porostou dál) i to, že se mu daří bez neplánovaných odstávek vyrábět dost energie v jaderných elektrárnách, což se v jeho zisku vždy projeví pozitivně.

Že by se ale dividendy vrátily někdy na úroveň roku 2010, o tom nikdo nemluví.

Reklama

Doporučované