Hlavní obsah

Chaloupka Maxe Švabinského se kvůli opravám letos neotevře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Chaloupka Maxe Švabinského v Kozlově, kam známý výtvarník mnoho let jezdil a kde tvořil, bude v letošní sezoně kvůli opravám uzavřena.

Článek

Roubená budova je napadena dřevomorkou, řekla ČTK starostka České Třebové Magdalena Peterková (Koalice Pro Českou Třebovou). Zastupitelé v pondělí schválili navýšení rozpočtu na stavební práce.

„Původní předpokládané náklady činily 2,4 milionu korun, po soutěži se cena zvýšila na 2,9 milionu korun,“ uvedla Peterková. Ve středu město předá budovu stavební firmě, která má odstranit vlhkost a dřevokaznou houbu.

Max Švabinský v letech 1895 až 1919 jezdil do malé vesnice Kozlov u České Třebové nejprve jako nápadník a později manžel Ely Vejrychové, dcery rodiny Vejrychových, která si chalupu pronajímala jako letní byt. K původní staré části přistavěl Elin bratr Karel novou prostornější, s velkou kuchyní a rozlehlým světlým pokojem. Štít pak Švabinský s dalšími výtvarníky ozdobili výjevem Svatý Václav přijímá dary.

Manželství Švabinského netrvalo dlouho. Elin bratr, nadějný malíř Rudolf Vejrych, se v roce 1912 oženil s Annou Procházkovou. Švabinský se do ní osudově zamiloval při společném letním pobytu na Kozlově a manželský rozvrat se už nedal odvrátit. Naposledy se Švabinský na Kozlov vypravil roku 1919, aby se zúčastnil pohřbu Elina otce Rudolfa Vejrycha.

Česká Třebová získala starou chalupu na kraji Kozlova darem od malířovy adoptivní dcery Zuzany Švabinské krátce před její smrtí v roce 2004. Za inventář zaplatilo město zhruba milion korun, opravy budovy tehdy stály asi dva miliony korun. Pro veřejnost byla otevřena v roce 2007, spravuje ji Městské muzeum.

Reklama

Doporučované