Hlavní obsah

Chaos. Nevíme, co dělat, vzkazují vládě tisíce vysokoškoláků z kolejí

Foto: Kamila Krupová

Tisíce studentů v úterý opouštějí vysokoškolské koleje. Je to jedno z vládních opatření proti koronaviru.

Reklama

Vysokoškolští studenti se bouří proti vládnímu preventivnímu nařízení. Kvůli covidu mají tisíce z nich do půlnoci opustit koleje. Ruší také brigády.

Článek

„Zítra se prosím vystěhujte,“ vyslala v pondělí pozdě večer vláda vzkaz vysokoškolákům. Je to jedno z preventivních opatření proti covidu. V ubytovacích zařízeních hned zavládla panika i nejasnosti. Studenti totiž nedostali srozumitelné pokyny. Někteří hned v úterý ráno opustili koleje, jiní vyčkávají, zda uplatní nějakou výjimku. Ty totiž přes den na Twitteru ohlásil ministr školství Robert Plaga.

Brno je považované za univerzitní město. Desítku veřejných i soukromých vysokých škol navštěvuje 70 tisíc studentů. Tisíce z nich – navzdory distanční výuce – doposud zůstávaly ve školních ubytovnách. Koleje pro ně představují dostupnější bydlení než priváty.

Ve městě míří na brigády, jiní potřebují klid na učení. „Spousta z nás dochází na stáže. Nejsou sice povinné, ale pracujeme na nich, abychom měli v budoucnu lepší životopis a tak i možnosti,“ říká Jana Slatinská. Na Vysokém učení technickém studuje na Fakultě strojního inženýrství.

Nařízení považuje za nesmysl. „Všichni mladí jsou na kolejích izolovaní v jednotlivých pokojích. Takhle by se mnozí z nich museli vrátit ke svým rodinám, které by mohli ohrozit. To nikdo nechceme,“ má jasno.

Bydlí v největších kolejích pod Palackého vrchem, které běžně ubytují až tři tisícovky školáků. Rozlehlý areál v úterý působí opuštěně. Na dlouhých chodbách je ticho. Mnozí studenti už odjeli při ohlášení distanční výuky, jiní se stěhují brzo ráno.

Areál „pod Palačákem“ opouští také Daniel Stráník. V dešti má hlavu schovanou pod kapucí, na zádech krosnu a v rukou notebook. „Jedu domů. Chtěl jsem v Brně zůstat, protože na kolejích mám klid, nikoho neruším a učí se mi tady lépe,“ říká student fakulty strojního inženýrství. Pospíchá na tramvaj a z nádraží zamíří domů do Vysokého Mýta. Rád by tam zůstal jen do konce víkendu. „Plánuju se v neděli vrátit. Pořád doufám, že to zruší a bude nějaká výjimka,“ dodává na odchodu. O pár minut později ale dostává e-mail ze správy kolejí. Stojí v něm, že studenti mají vyklízet i ledničky. Na brzký návrat to nevypadá.

Děkanka: Nařízení odmítám respektovat

Proti opatření od rána bojuje rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová. „Hned jsem vydala pokyn, že nařízení odmítám respektovat. Připadalo mi to jako bezprecedentní ohrožování, že bychom studenty pustili k nemocným starým rodičům,“ vypráví.

Ministr školství Robert Plaga na Twitteru dopoledne nařízení skutečně zmírňuje. „Studenti, kteří se nemohou vrátit domů, mohou zůstat na kolejích. Stejně tak na nich zůstávají studenti v karanténě. S rektory jsme ve spojení. Přesto, pokud je to možné, prosím všechny, aby se vrátili domů a omezili sociální kontakty,“ vzkazuje školákům, zatímco přesná metodika výjimek zůstává nejasná.

Kolem poledne to potvrzuje mluvčí VUT Radana Koudelová. „Oficiální dokument zatím nemáme. V současné době platí to, že by se studenti měli do půlnoci vystěhovat. Až bude modifikace oficiální, můžeme jednat dále,“ reaguje mluvčí VUT Radana Koudelová.

+4

„Balím se s tím, že bych zatím bydlela u kamaráda na pár dní a snažila se najít si něco stálejšího. Teď s novým prohlášením jsem ale balit přestala. Už nevím, co dělat,“ stěžuje si Slatinská.

Zdůrazňuje, že opatření může šíření viru nahrávat. „Stejně všichni pracující studenti udělají akorát to, že si narychlo seženou ubytování jinde, popřípadě půjdou bydlet ke svým známým a kamarádům. Budou se tak potkávat s dalšími lidmi, než kdyby bydleli na kolejích v pokoji pořád s jediným spolubydlícím,“ dodává.

Na chodbách čas od času zakvílí kolečka od kufrů. Studenti musejí mít sbaleno za pár hodin. „Je to strašně narychlo. Mnoho z nás bydlí na kolejích, které jsou uzpůsobené jako byt, kde máme vlastní sociální zařízení a kuchyň. Spousty věcí jen tak nesbalíme,“ říká studentka podnikatelské fakulty Michaela Brázdová. Rychlý úprk prý přináší jen další problémy. „Nedává to smysl. Všichni studenti se teď dají do pohybu. Těmi nejvytíženějšími spoji se hromadně vydají domů, kde můžou nakazit své blízké,“ kroutí hlavou Brázdová.

O několik kilometrů dál – na kolejích Bratří Žůrků – vyčkává také student Jan Podmol. Student Fakulty sociálních studií na Masarykově univerzitě už měl zařízený odvoz od rodičů. Nyní doufá, že dostane výjimku. „Moje rodina bydlí v Kravařích ve Slezsku. Jsme v dvougeneračním domku i se staršími prarodiči. Nechci je ohrozit. Snad to na nějakou výjimku uhraji,“ říká.

O víkendech má v Brně brigádu, prodává v jednom z obchodů v nákupním centru Vaňkovka. Hraje fotbal v univerzitním týmu. „Pondělní zpráva byla velká komplikace. Bral jsem to tak, že se ze dne na den budu muset sbalit. Vůbec nevím, co mám dělat. Čekám na nějaké kloudné vyjádření,“ vypráví. Na kolejním pokoji bydlí sám. Spolubydlící kvůli distanční výuce vůbec nedorazil. „Z pokoje spíš nevycházím. Od rána slyším kufry na chodbách, studenti nastupují do aut. Hodně lidí se rozhodlo odjet,“ doplňuje.

Ve sportovním obchodě si přivydělává i na bydlení. „Zaměstnavatel je v pohodě, ale mám napsané směny a s penězi počítám. Kdybych koleje musel opustit, a přesto si je musel platit, tak je to značná komplikace,“ přemýšlí Podmol.

Příkazy se mění za pochodu

Studenti jsou z nepřehledných vzkazů vlády zmatení. „Ráno jsme si šly s kamarádkou odhlásit koleje. Zrovna když jsme dokument podepisovaly, v rádiu zaznělo, že odjet z kolejí je jen doporučené,“ uvedla studentka prvního ročníku Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity v Brně Michaela Horáková.

Odhlášku už mají potvrzenou, peníze za říjen dostanou od školy zpět. Privátní bydlení je v Brně dostupné těžko. „Hledaly jsme byt už před začátkem semestru, což se nám úplně nedařilo. Takže na to kašleme a jedeme domů,“ uvedla studentka. Ve městě je nyní nic nedrží. „Pro nás už nemá smysl zůstávat v Brně. Všechno je stejně zavřené a sedět doma můžeme i u rodičů. Chtěla jsem si najít brigádu, že bych hlídala děti, ale kvůli tomu nemusím být v Brně,“ dodává Horáková.

Studentovi informatiky na Masarykově univerzitě Michalu Berkymu pomáhá se stěhováním otec. „Odjíždím z kolejí zpátky domů. Táta mi pomohl, mám hodně věcí,“ uvedl Berky. Pondělní nařízení vlády byla ale pro Berkyho jen poslední kapka. „Začal jsem se rozhodovat, už když jsem zjistil, že celý semestr bude vyučovaný dálkově. Od dalšího semestru mám navíc zajištěné bydlení na jiném místě, takže není důvod otálet,“ má jasno Berky.

Ministerstvo odpoledne upřesňuje metodiku. Na kolejích mohou zůstat i studenti lékařských oborů, ti s uloženou pracovní povinností a nově také ti, kteří považují kolej za své skutečné bydliště, píše se v upřesnění. Studenti, kteří se bojí, že by mohli nakazit svou rodinu, se mohou nechat otestovat mobilním odběrovým týmem. „Pokud student čeká na výsledky těchto testů, předpokládáme, že zůstane do doby získání výsledku testu na koleji,“ stojí ve zprávě.

Podle Nerudové stačilo, kdyby vláda opatření s rektory konzultovala pár dní předem. „Zmatku se dalo zabránit, mohlo být rovnou vydané opatření s výjimkami. Podle mě je hlavním úkolem státu v takové situaci snižovat nejistotu. Takovým chaosem ji bohužel zvyšuje.“

Reklama

Doporučované