Hlavní obsah

Chcete nový iPhone? Minimálně do konce června si počkáte

Foto: Profimedia.cz

iPhone SE v prodejně Apple.

Reklama

Na trhu jen pár týdnů – a už se téměř nedá sehnat. Příběh cenově dostupného iPhonu SE druhé generace v českých internetových obchodech.

Článek

Asi málokterá firma na světě si může dovolit zrecyklovat dva své výrobky, spojit je do jednoho a vydávat za krok kupředu. Jednou z takových společností je firma Apple, která před šesti týdny představila cenově dostupnější telefon: druhou generaci iPhone SE, jehož cena v Česku začíná na 13 tisících korun. Podle odborníků ze CNN se tak firma snažila rozšířit svou zákaznickou základnu.

Už během pandemie však společnost avizovala problémy související s uzavřením továrny Foxconnu, který pro Apple telefony sestavuje. Nyní to vypadá, že kromě opožděné prezentace dostupného telefonu může mít Apple ještě problém s dodávkami na některé trhy – včetně toho českého.

Poptávka válcuje nabídku

„Od dodavatele přichází nízký počet kusů, který nestačí pokrýt zákaznickou poptávku. Nedostatek je především u modelů s kapacitou interní paměti 64 GB. Modely s vyšší kapacitou jsou dostupnější,“ potvrzuje tisková mluvčí společnosti Datart Eva Kočicová.

Zájem o cenově dostupný telefon podle ní projevilo výrazně větší množství zákazníků. „Vyšší zájem je daný především cenovou dostupností a možností výkupu starého mobilního telefonu navíc s bonusem v hodnotě tisíc korun na nákup nového iPhonu nad 10 tisíc korun. Kombinací těchto výhod se druhá generace modelu SE stává cenově velmi atraktivní,“ dodává Kočicová.

Stejnou situaci řeší také obchodní ředitel společnosti CZC.cz Tomáš Pilský. „U některých variant iPhonů je poptávka stále větší než nabídka. Datum dodání na konci června je pouze orientační. Přesnou dostupnost neznáme, ale předpokládáme, že všechny modely budou dostupné dříve.“

Dostupnost iPhonu SE je obdobná i u společnosti Alza. „Poptávka značně převyšuje nabídku dostupných modelů. Dodávky jsou omezené a jakmile naskladníme nové kusy, velmi rychle se vyprodají,“ dokresluje situaci na českém trhu PR specialistka Alzy Kateřina Daňková.

Kromě dodávek internetovým obchodům v Česku má společnost Apple problém zásobovat i svůj dceřiný e-shop, na kterém je řada variant modelu iPhone SE nedostupných.

Podle webových stránek oslovených obchodů uspějí zájemci o varianty s menší interní pamětí, které jsou zároveň levnější, až koncem června. Někdy dokonce až začátkem července. Druhá generace modelu iPhone SE, která navazuje na verzi z roku 2016, začíná s cenou už na 12 990 korun. Za to zákazník dostane základní verzi s 64 GB pamětí. Rozšířená paměť na 256 GB pak bude stát 17 590 Kč.

Může se to zdát hodně, ale od loni uvedeného telefonu iPhone 11 Pro Max je to obrovský skok dolů. Za něj si totiž obchodníci účtují přibližně 27 500 Kč.

Dvanáctka až v listopadu

Zpožděné dodávky na český trh však nebudou jediným problémem, kterému Apple čelí. Podle analytiků z investiční banky Cowen značka s nakousnutým jablkem nepotěší fanoušky ani v jiných částech světa. Očekávají totiž zpoždění nového modelu, tedy iPhonu 12, jehož prezentace měla už tradičně přijít v září. Podle předpovědi se na trh dostane až o dva měsíce později, tedy koncem listopadu.

Důvodem je – jak jinak – pandemie koronaviru, kvůli které se nepodařilo vyrobit požadované množství modelů iPhonu 12, tvrdí analytici. Zpráva upozorňuje na meziroční pokles výroby o 13 procent.

Rok 2020 má přinést do obchodů čtyři nové iPhony, které budou podporovat sítě 5G. Na pulty obchodů na podzim dorazí jak 5,4palcový iPhone 12 a 6,1palcový Pro, tak i 6,1palcový Max a 6,7palcový iPhone 12 Pro Max.

Reklama

Související témata:

Doporučované