Hlavní obsah

Chrám sv. Barbory v Kutné Hoře chystá pro návštěvníky výstavu

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Chrám svaté Barbory v Kutné Hoře se opět otevře veřejnosti 25. května.

Článek

Na letní sezonu chystá expozici, od poloviny června do konce září budou v ochozových kaplích vystaveny vzácné exponáty, které se po většinu roku skrývají v chrámovém depozitáři. Tématem výstavy Pod ochranu tvou bude ochrana nebeských patronů českých zemí, ale i Kutné Hory, informovala dnes ČTK Julie Němcová z Římskokatolické farnosti-arciděkanství Kutná Hora.

„Tyto poklady jsme se rozhodli odkrýt právě pro současné složité dny, abychom oživili vědomí, že i v těžkých obdobích máme kolem sebe přímluvce, které můžeme poprosit o pomoc v době nouze,“ uvedla Němcová.

Návštěvníci uvidí například originál gotické Madony, která je s chrámem spojená od samotného položení základního kamene, a spolu s ní i vzácné šatičky, které ji zdobily v období baroka. Vystavena bude i kopie staroboleslavského Palladia a část křídla původního gotického oltáře s vyobrazením svaté Barbory. Další novinkou bude interiér vstupenkové recepce a obchůdku se suvenýry. Vybavení pro tento duchovní prostor navrhl architekt Norbert Schmidt, s nímž farnost již dříve spolupracovala. Je například autorem kříže na věži kostela svatého Jakuba.

Ve stejnou dobu jako chrám svaté Barbory se ve městě otevřou také sedlecké památky - kostnice a katedrála Nanebevzetí Panny Marie. Společně s nimi budou v provozu pokladny v boční části budovy sedleckého infocentra, kde bude možné zakoupit vstupenku do obou památek. Samotné infocentrum zůstane zavřené, informační služby budou poskytovány na pokladnách. Důvodem je snaha chránit zdraví návštěvníků i zaměstnanců, informovala dnes ČTK Radka Krejčí ze sedlecké farnosti.

Správce památek podle ní nakoupil dostatek ochranných pomůcek a dezinfekce a otevřené provozy opatřil plexisklovou zástěnou tak, aby bylo zamezeno přímému kontaktu zaměstnanců a návštěvníků. „Zaměstnanci kostnice budou instruováni vpouštět návštěvníky do dolní kaple kostnice v maximálním počtu 90 lidí, v katedrále pak 100,“ dodala Krejčí.

Práce na rekonstrukci kostnice pokračují a nebudou limitovat turistický provoz. Pole, v němž stála rozebraná pyramida z lidských kostí, bude opatřeno transparentní látkou, a veškeré práce tak budou pro návštěvníky dobře viditelné.

Reklama

Doporučované