Hlavní obsah

Chrudim připravuje protipovodňová opatření Na Šancích

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Město Chrudim začne projektovat protipovodňovou ochranu lokality Na Šancích. Při přívalových deštích ji vyplavuje voda, zasahuje i do panelových domů. Úpravy by nemusely být nápadné, vznikne tam v podstatě nový městský park.

Článek

Sídliště Na Šancích stojí v místě, kde kdysi voda z polí přirozeně odtékala a byl tam i rybník. Současná kanalizace není na prudký déšť dimenzovaná. Největší škody napáchaly deště v roce 2006. V níže položených panelácích vystoupala voda až do výšky dvou metrů. Pod vodou zůstaly desítky aut, některá až po střechu, další auta proud dokonce odnesl o kus dál. Menší záplavy se opakovaly i v jiných letech.

Předchozí vedení radnice v minulosti navrhovalo velký poldr. Poldr by ale podle starosty Františka Pilného (ANO) bylo technicky obtížné postavit. Byl by nákladný a město nemá potřebné pozemky.

„V tuto chvíli zadáváme projektovou dokumentaci. Navrhne několik menších poldrů, nemělo by se jednat o tak vysokou hráz jako v předchozí dokumentaci. Měla by tam být louka se stromy. Když se to opravdu dobře povede, tak to mohlo vypadat jako městský park,“ řekl Pilný.

Náklady se podle něj bez projektu dají těžko odhadnout. „Osobně bych odhadl náklady na 50 milionů korun,“ řekl Pilný

Reklama

Související témata:

Doporučované