Hlavní obsah

Chtějí vystřídat Hamáčka a shodnou se na jednom: Ruce pryč od ANO

Foto: ČSSD, Profimedia.cz, ČTK

Kandidáti na předsedu ČSSD.

Reklama

Sociální demokraté si v pátek zvolí nové vedení. Jan Hamáček má dva vyzyvatele – ministra zahraničí Tomáše Petříčka a poslankyni Kateřinu Valachovou.

Článek

Kandidáti, kteří chtějí sesadit Jana Hamáčka z postu předsedy ČSSD, mají jasno – strana by už po volbách neměla znovu spolupracovat s ANO. Samozřejmě za předpokladu, že partaj překročí pět procent a k vyjednávání o vládě se dostane.

„Ne,“ odpověděl stručně Tomáš Petříček na dotaz na povolební vládnutí s hnutím Andreje Babiše. Jde přitom o ministra, který momentálně ve vládě s hnutím ANO sedí. Odcházet teď by podle něj ale bylo jen prázdné gesto.

Do další spolupráce s ANO se nechce ani poslankyni Kateřině Valachové, která navíc nevidí smysl ani v pokračování současné vlády. „Od loňského léta jsme ve vládě, ale nevládneme. Když se to zásadním způsobem nezmění, žádný smysl účasti ve vládě nevidím,“ říká Valachová.

Jediný Jan Hamáček, který bude v pátek funkci na online sjezdu obhajovat, nechává dvířka otevřená, když tvrdí: Koalice se vyjednávají až po volbách.

Vůbec nejradikálnější je ve svých názorech na hnutí ANO starosta Brna-Líšně Břetislav Štefan, který chtěl původně také kandidovat na předsedu. Nakonec se ale dohodl s Tomášem Petříčkem, že budou kandidovat jako tým – Petříček na šéfa, Štefan na 1. místopředsedu.

„Naši ministři v zásadě dělají jen to, co jim pan premiér umožní. Včetně toho, že úspěchy si přisvojí a neúspěchy nechá na nás. Účast v současné vládě je pro nás toxická, vyčerpává nás a ničí,“ uvedl Štefan.

Seznam Zprávy oslovily všechny kandidáty na šéfa sociálních demokratů s několika otázkami – například jak přesvědčit voliče, aby se ke straně vrátili, zda se kvůli tomu spojit se Zelenými a s kým případně po volbách spolupracovat.

Má jít ČSSD znovu do vlády s ANO?

Jan Hamáček: O koalicích se jedná vždy až po volbách.

Tomáš Petříček: Ne.

Kateřina Valachová: Ne jako přívěsek do počtu.

Proč má smysl nyní být ve vládě?

Jan Hamáček: Protože je tady největší zdravotní krize snad za sto let a vládní krize by jejímu řešení nepomohla.

Tomáš Petříček: Neodešli jsme kvůli daňovému balíčku, ani kvůli nejmenování ministra kultury. Teď už by to bylo v pandemické krizi prázdné gesto a vytvořili bychom jen prostor pro „ústavní čachry“ poradců pana prezidenta. Osobně chci dodělat svoji práci na Ministerstvu zahraničí.

Kateřina Valachová: Od loňského léta jsme ve vládě, ale nevládneme. Když se to zásadním způsobem nezmění, žádný smysl účasti ve vládě nevidím.

Do vlády se Spolu nebo s koalicí Pirátů a Starostů?

Jan Hamáček: To je dohromady pět různých stran, s některými ano, ale třeba s ODS si nedovedu představit programovou shodu.

Tomáš Petříček: Spolupráci s pravicovými stranami si představit nedovedu. ČSSD skončí zřejmě v opozici, a pokud na to budu mít vliv, budeme programově konstruktivní opozicí.

Kateřina Valachová: Programovou vládní shodu si nedovedu se Spolu představit. Tedy ne. Piráti, STAN: Zde si programovou shodu představit umím. Tedy ano, pokud by jí bylo dosaženo.

Čím přesvědčit voliče, aby se vrátili zpět k ČSSD?

Jan Hamáček: Sázkou na odbornost, zkušenost, kompetenci, program a kvalitní kandidáty. ČSSD je protipól laciného populismu nových hnutí.

Tomáš Petříček: Upřímností a srozumitelností, tvrdou prací a týmovým výkonem. Nebudu malovat budoucnost na růžovo.

Kateřina Valachová: Naší prací a mojí energií. Musíme naši stranu proměnit, nebo spíš vrátit ke kořenům, do dob, kdy voličům naslouchala a nekompromisně hájila jejich zájmy.

Mají být Zelení na kandidátkách ČSSD?

Jan Hamáček: ČSSD a Zelení se programově překrývají, mají podobné hodnoty a má logiku s nimi spolupracovat.

Tomáš Petříček: Ano. Velkou část programu máme společnou. Potřebujeme dostat na kandidátky místní respektované osobnosti a odborníky, Zelení je na spoustě míst v ČR mají. Navíc už jsme v krajských volbách úspěšně spolupracovali.

Kateřina Valachová: Na kandidátkách být mohou, proč ne, ale pod vlajkou sociální demokracie. Chci především otevřít sociální demokracii všem osobnostem, všem lidem, kteří s námi sdílejí základní programové hodnoty sociální demokracie. Obnovení magnetismu sociální demokracie a spojení vícero levicových proudů je běh na delší trať.

Jakou programovou prioritu považujete za nejdůležitější?

Jan Hamáček: Spravedlivý daňový systém, kvalitní veřejné služby nemají platit z daní jen zaměstnanci. Velké nadnárodní společnosti a banky musí platit víc a podílet se tak na zotavení po covidu.

Tomáš Petříček: Zajistit i v době přicházející krize práci a důstojné výdělky, ale také spravedlivé důchody a efektivní pomoc těm, kteří to budou potřebovat.

Kateřina Valachová: Budu chtít novou společenskou smlouvu pro zaměstnance, živnostníky a drobné podnikatele. Smlouvu, která jim zaručí spravedlivé a férové podmínky. Stejně jako perspektivu pro mladé lidi a rodiny s dětmi a důstojné podmínky stáří pro seniory.

Koho byste chtěl/a jako místopředsedy, abyste mohl/a realizovat své vize? Měla by ve vedení ČSSD být žena?

Jan Hamáček: Nechci vzkazovat delegátům přes média to, co má zaznít na sjezdu. Určitě mi jsou blízcí lidé typu Jany Maláčové nebo Jirky Běhounka.

Tomáš Petříček: Svůj tým chci stavět především na lidech úspěšných v komunální a krajské politice. Konkrétní jména sdělím až na sjezdu. Ženy do vedení dlouhodobě podporuji, takže určitě ano.

Kateřina Valachová: Tým předsedy je plně v rukou delegátů sjezdu, nominace nejsou zdaleka ukončeny. Rozhodně je důležitá změna, osobně má moje sympatie Alena Gajdůšková. Má zkušenosti a volební výsledky.

Jádro ano, nebo ne? A má Česko vyřadit ze soutěže Rusko?

Jan Hamáček: Jádro určitě ano, o případné účasti Ruska rozhodne příští vláda na základě analýz expertů na bezpečnost.

Tomáš Petříček: Ano. Dostavba jaderné elektrárny musí být 100% bezpečná – nejen technologicky, ale také geopoliticky. Proto podporuji rozhodnutí bezpečnostních expertů vyřadit jak Čínu, tak Rusko, a to i ve variantě konsorcia.

Kateřina Valachová: Energetiku by stejně jako epidemii covidu měli především řešit odborníci. Role politiků přichází až po jejich jasném stanovisku. Na jedné straně musím brát v úvahu ceny energií pro naše občany, na straně druhé bezpečnostní riziko. Pokud budou ruské firmy součástí třeba francouzského konsorcia, problém to být nemusí.

Reklama

Doporučované