Hlavní obsah

Tvrdá velmocenská hra: Země chtěla vakcíny z Německa, Čína byla proti

Foto: Profimedia.cz

Obvinění zaznělo z úst tchajwanské prezidentky Cchaj Jing-wen.

Reklama

Čína zabránila podpisu dohody na nákup vakcín proti covidu-19 od německé firmy BioNTech. Takové obvinění zaznělo na oficiální úrovni z úst prezidentky Tchaj-wanu Cchaj Jing-wen poprvé.

Článek

Premiant předchozích pandemických vln začíná mít problém. Případů nákazy na Tchaj-wanu přibývá, není však čím očkovat. Ostrov měl přitom dohodu s německou firmou BioNTech o nákupu pěti milionů vakcín na dosah. Dokud nezasáhla „vyšší moc“.

„Tchaj-wan byl blízko uzavření dohody s německým závodem, ale kvůli čínské intervenci stále nemůžeme smlouvu podepsat,“ řekla na zasedání vládnoucí Demokratické pokrokové strany tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen. Objednávky AstraZenecy z Británie a Moderny ze Spojených států přitom proběhly „hladce“, dodala. Je to poprvé, co Tchaj-wan Peking z blokování dohody s BioNTechem obvinil přímo.

Když německou firmu zahraniční média požádala o vyjádření k této záležitosti, uvedla: „Obecně nekomentujeme potenciální ani probíhající diskuse o poskytování vakcín.“

Firma BioNTech, která vyvinula vakcínu ve spolupráci s americkou společností Pfizer, uzavřela partnerství s čínskou firmou Shanghai Fosun Pharmaceutical Group – běžně známou jako Fosun Pharma – za účelem vývoje a distribuce v kontinentální Číně, Hongkongu, Macau a na Tchaj-wanu. Firma Fosun Pharma na oplátku souhlasila, že zaplatí licenční poplatky až do výše 85 milionů dolarů a za podíl v německé firmě dá 50 milionů dolarů. Vývojovým a distribučním partnerem společnosti BioNTech pro zbytek světa je americká firma Pfizer.

Tchaj-wan ve středu ohlásil 635 nových případů koronaviru a 11 úmrtí. Místní úřady pátraly po původu nákazy více než 300 pozitivních osob, avšak marně – ukázalo se, že informace poskytnuté nakaženými byly buď nepravdivé, nebo vedly do slepé ulice, píše SCMP.

Právě nárůst infekcí ostrovní vládu žene k získání dalších zásob vakcín. Tchaj-wan, který je domovem přibližně 23 milionů lidí, disponuje 700 tisíci dávek AstraZenecy. Naočkováno je zatím méně než jedno procento populace. Z objednaných dávek Moderny na ostrov zatím nedorazila žádná.

Tchaj-wan očekává také více než milion dávek vakcíny díky programu COVAX. Představitelé programu uvedli, že přidělené vakcíny by země měla obdržet do konce června. „Cílem zůstává doručení 76 milionů dávek vakcíny od společnosti AstraZeneca až pro osmdesát zemí v období únor až červen, brzy ale očekáváme další dodávky vakcín na Tchaj-wan,“ uvedli představitelé pro agenturu Reuters.

Výraznou pomoc očekává Tchaj-wan také od Spojených států. Americký prezident Joe Biden v pondělí oznámil, že do konce června pošle nejméně dvacet milionů dávek vakcín do dalších zemí. Podle Reuters by mělo jít o vakcíny společností Pfizer, Moderna a Johnson & Johnson. Bílý dům nicméně neuvedl, do jakých zemí pomoc zamíří. Na dotaz agentury, kolik látek zamíří právě na Tchaj-wan, který patří mezi nejdůležitější americké spojence, pak ministerstvo zahraničí nereagovalo.

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Čao Li-ťien na středeční pravidelné tiskové konferenci obvinění tchajwanské prezidentky nijak nekomentoval, uvedl však, že cesty Tchaj-wanu k získání vakcíny z pevniny nejsou „nijak narušovány“.

Mluvčí pekingského úřadu pro tchajwanské záležitosti Ču Feng-lien mezitím uvedla, že s darováním vakcín Tchaj-wanu souhlasily dva nevládní orgány v Šanghaji a Ťiang-su. „Podporujeme a budeme pomáhat dárcovstvím,“ řekla, aniž by uvedla výrobce nebo kolik dávek bude dodáno. „Doufáme, že příslušné strany na Tchaj-wanu odstraní překážky, aby dodávka proběhla co nejdříve.“ Ču také zkritizovala neochotu, kterou Tchaj-wan po pekingské nabídce projevil. „Chcete, aby byla čínská vakcína uznána Světovou zdravotnickou organizací (WHO), nebo ne? Budete naslouchat nebo ignorovat vůli tchajwanského lidu využívat čínské vakcíny?“ WHO čínské vakcíně vyrobené státní společností Sinopharm již udělila povolení k nouzovému používání.

Fosun v sobotu zopakoval svou nabídku z března, že Tchaj-wanu dodávky vakcín od firmy BioNTech zprostředkuje. To Tchaj-pej odmítla s tím, že o otázce nákupu bude diskutovat přímo s německou společností.

Odmítnutí čínské pomoci Tchaj-pej odůvodnila platností místního zákona zakazujícího dovoz čínských vakcín. Peking toto rozhodnutí odsoudil a označil postup Tchaj-peje za „obětování blahobytu vlastních lidí ve prospěch svých vlastních politických zájmů“, píše CNN.

Tchaj-pej na oplátku obvinila Čínu, že namísto pomoci situaci ještě více komplikuje a blokuje dodávky vakcín směřující do země. „Přístup Tchaj-wanu k očkovacím látkám je nadále zpomalován čínskými zásahy, zatímco Čína trvá na tom, abychom si koupili ty vakcíny vyrobené v Číně. Pokud opravdu chcete pomoci, nestůjte ve dveřích a neblokujte chodbu,“ napsala minulou středu na Twitteru mluvčí tchajwanské prezidentské kanceláře Kolas Yotakaová.

Prezidentka Cchaj Jing-wen na začátku tohoto měsíce uvedla, že do konce července bude k využívání připravena Tchajwanci vyvíjená vakcína. Bez bližších detailů oznámila, že druhá fáze klinických studií je téměř u konce.

Podle tchajwanských informací jednání s německou společností začalo 20. srpna. V prosinci 2020 si obě strany dohodly kupní smlouvu, kterou Tchaj-wan podepsal 6. ledna. O den později obě strany plánovaly dohodu oznámit veřejnosti, proběhlo vzájemné schválení čínské i anglické verze prohlášení. 8. ledna, 4 hodiny po odsouhlasení, byl Tchaj-wan Němci požádán o úpravu čínské verze a vyžádal si další jednání. O týden později firma uvedla, že po přezkoumání stavu vakcín ve zbytku světa musí nabídku odložit o několik týdnů.

O neuskutečněném byznysu se poprvé v únoru rozpovídal tchajwanský ministr zahraničí Chen Shih-chung v místní rozhlasové stanici Hit FM, kdy uvedl, že uzavření dohody s německou farmaceutickou společností o dodávce pěti milionů dávek vakcín bylo na dosah. Kdyby však na poslední chvíli nepřišla námitka ze třetí strany a Německo nezařadilo zpátečku.

Tehdy se ministr zdravotnictví snažil být nekonkrétní a neříct přímo, že viní Peking. Pouze naznačil, že rozhodnutí má politický rozměr a že se „zásahu vnějších sil“ obával. „Někteří lidé zřejmě nechtějí, aby byl Tchaj-wan šťastný,“ řekl tehdy v rozhovoru pro stanici Hit FM.

Reklama

Doporučované