Hlavní obsah

Zamrazilová: Čím dříve tvrdý lockdown, tím lépe. Nakonec může být levnější

Uzavřít českou ekonomiku celou a hned? Rozhovor s šéfkou Národní rozpočtové rady Evou ZamrazilovouVideo: Markéta Bidrmanová

 

Reklama

Nejen lékaři a vědci, ale i někteří ekonomové volají po tvrdém lockdownu. „Dlouho jsem si to nemyslela, ale dnes jsem přesvědčená, že k lockdownu stejně dojde. Čím dříve, tím lépe,“ myslí si ekonomka Eva Zamrazilová.

Článek

„Dlouho jsem si to nemyslela, ale k dnešnímu dni jsme přesvědčená, že k lockdownu stejně dojde. Čím dříve by se epidemii podařilo dostat pod kontrolu, tím dříve by se ekonomika mohla nadechnout a začít postupně fungovat,“ říká předsedkyně Národní rozpočtové rady v rozhovoru, který celý najdete ve videu.

Co by takový tvrdý lockdown znamenal? Zůstaly by zavřené nejen obchody a služby, ale i továrny. Lidé by prakticky nesměli vycházet z domu. Zastavilo by se všechno kromě kritické infrastruktury. Podobně jako na jaře „zamrzl“ sever Itálie. A teď na podzim na tři týdny i Izrael. Žádná ze zemí Evropské unie k absolutnímu lockdownu ale zatím nepřistoupila.

Zavřít Česko rovnou? Levnější, než tančit mezi vejci

„Dopad na ekonomiku by byl značný. Ale i postupné zplošťování má dopady,“ míní předsedkyně Národní rozpočtové rady Eva Zamrazilová, která byla dříve v radě České národní banky. „Ve finále by to mohlo dopadnout tak, že by byl tvrdý lockdown levnější než postupné přivírání ekonomiky,“ říká ekonomka s tím, že rozdíl by podle ní měla propočítat Národní ekonomická rada vlády.

Její člen, ekonom Štěpán Jurajda, vnímá tvrdý lockdown jako sice rychlejší, ale nákladné řešení dnešní situace, kdy má Česko nejvyšší počet nakažených na milion obyvatel na světě: „Z mého pohledu je nepochybné, že bez toho kompletního lockdownu to bude trvat déle. Myslím ale, že to, co tady chybí pro tu variantu drakonického krátkého lockdownu ve formě zavření všech doma na dva týdny, je společenský konsenzus.“

Lidi nevidí světlo na konci tunelu

A shoda není ani ve vládě. Zatímco vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) by se izraelskou cestou vydal, podporu celé vlády takový scénář, jak na svém Twitteru napsal předseda ČSSD, nemá. Kabinet se zatím snaží „tančit mezi vejci“ a zavírat jen ty provozy, kde považuje riziko nákazy za vysoké.

„Lidé nevidí světlo na konci tunelu. I když přísnější opatření už týden trvají, zásadní zplošťování křivky nevidíme. Zdravotnictví zůstane ještě týdny ne-li měsíce v systému totálního nasazení. To se nedá vydržet, začnou se hroutit, budou nemocní. Z větší části to zavinili nezodpovědní obyvatelé. Vláda s lidským faktorem nepočítala. Lockdown čím dříve, tím lépe,“ tvrdí Eva Zamrazilová.

Reklama

Doporučované