Hlavní obsah

Čína a Rusko zablokovaly rezoluci OSN, která odsuzuje potlačení protestů v Súdánu

Čína a Rusko zablokovaly rezoluci OSN, která odsuzuje násilné potlačení demonstrace v Súdánu.Video: Eva Soukeníková , Reuters

 

Reklama

Rada OSN chtěla přijmout rezoluci, která odsuzuje pondělní násilné potlačení demonstrace v Súdánu. Čína a Rusko ji ale zablokovaly. Informovala o tom agentura AFP, která to podkládá tvrzeními diplomatů zevnitř Organizace spojených národů.

Článek

Pondělní zásah armády si vyžádal život nejméně 35 lidí. Agentura Reuters dnes s odvoláním na skupinu lékařů napojenou na opozici uvedla, že počet obětí se vyšplhal na 60.

Návrh rezoluce, který vypracovaly Británie a Německo a který Čína s podporou Ruska následně zablokovala, vyzýval súdánskou armádu a opozici, aby „pokračovaly ve společné práci na hledání shody při řešení aktuální krize“, uvedla agentura AFP.

Čína při jednání za zavřenými dveřmi trvala na tom, aby se vyčkalo na reakci Africké unie (AU), jejíž rada by se měla sejít dnes. Rusko návrh rezoluce označilo za „nevyvážený“.

Armáda v pondělí násilně rozehnala pokojný protest lidí nespokojených s vývojem v zemi, kde armáda v dubnu svrhla prezidenta Umara Bašíra. Jednání mezi juntou a hlavní opoziční koalicí, která měla přinést dohodu o budoucí podobě správy země, v posledních týdnech uvázla a demonstranti požadovali rychlý přechod k civilní vládě.

Ravina Shamdasani z Úřadu Vysokého komisaře OSN za lidská práva řekla vzápětí po násilném rozehnání demonstrantů: „Včera situace významně eskalovala, viděli jsme mnoho mrtvých, zraněných a zatčených. Obáváme se, že pokud vojenská vláda bude pokračovat a bude odmítat hovořit s opozicí, situace se ještě o mnoho zhorší.”

V úterý vojenská junta uvedla, že chce vypsat předčasné volby do devíti měsíců a že ruší veškeré dosud platné dohody s civilní opozicí. Ta s krokem armády nesouhlasí a chce dál demonstrovat.

Tarek Awad, obyvatel hlavního města Chartúm a jeden z podporovatelů civilní opozice, okomentoval situaci: „Lidé, nepřestávejte. Revoluce nekončí. Dali jsme si jen předkrm a pokračujeme dál. Smrt nás může navštívit v našich domovech, na ulicích nebo kdekoliv. Smrt může přijít v jakýkoliv moment. Není v tom žádný rozdíl.”

Po zablokování návrhu rezoluce v Radě bezpečnosti OSN odsoudilo násilné potlačení protestu v Súdánu ve společném prohlášení osm evropských zemí – vedle Británie a Německa také Francie, Itálie, Polsko, Belgie, Nizozemsko a Švédsko. Chtějí, aby súdánská armáda předala moc civilní vládě.

Reklama

Doporučované