Hlavní obsah

Čína navzdory zákazu stále ve sprejích používá škodlivý freon

Čínští výrobci látku CFC-11 dávají hlavně do sprejů s montážní pěnou jako hnací plyn.Video: Wikimedia, Marek Martinovský, AP

 

Reklama

Prestižní vědecký časopis Nature publikoval studii, v níž uvádí, že za zpomalením poklesu úniku freonu do ovzduší stojí Čína. Plyn CFC-11, též známý jako freon-11, čínští výrobci produkují přesto, že podle dohody z roku 1987 měla být jeho výroba zastavena v roce 2010. Látka totiž výrazně poškozuje ozonovou vrstvu a způsobuje vznik ozonových děr.

Článek

Vědci z univerzity v britském Bristolu měřili atmosférické údaje a pátrali po příčině, proč se vlastně navzdory moratoriu z roku 2010 začal výrazně zpomalovat pokles CFC-11 v ovzduší. Jejich pátrání ukázalo, že hlavním zdrojem emisí této látky jsou čínské provincie Šan-tung a Che-pej. Freon-11 je zde používán především jako hnací plyn do sprejů s izolační montážní pěnou.

Za nárůstem emisí CFC-11 stojí podle studie až ze 60 procent právě Čína, většina má unikat z továren na východě země. Mezi lety 2014–2017 pak došlo k nárůstu znečištění touto chemikálií o 110 procent ve srovnání s lety 2008–2012.

Proč vlastně přetrvávající produkce tohoto plynu představuje hrozbu pro ovzduší? Látka CFC-11, jejíž úplný chemický název zní trichlorfluormethan, začala být ve třicátých letech používána ke chlazení. Vědcům trvalo desítky let, než přišli na to, že se v ovzduší rozkládá a vypouští přitom atomy chlóru, píše BBC. Ty pak rychle poškozují ozonovou vrstvu. Ta přitom izoluje škodlivé ultrafialové záření ze Slunce.

Poškození ozonu také přispívá ke klimatické změně a tání ledovců. Podle vědců je CFC-11 také mocným skleníkovým plynem. Jedna tuna této chemikálie představuje z tohoto hlediska ekvivalent k pěti tisícům tun oxidu uhličitého.

„Pokud se podíváme na emise, které jsme identifikovali ve východní Číně, vyjde to na zhruba 35 milionů tun oxidu uhličitého uvolněného za rok do ovzduší. To je pro srovnání 10 procent ročních emisí Velké Británie,” tvrdí autoři studie.

V roce 1987 se světová komunita shodla na přijetí montrealského protokolu, který používání freonů prakticky zakázal. Od roku 2010 měla úplně skončit také výrobu freonu-11. Čínští výrobci ho ale podle výsledků studie nejspíše stále načerno vyrábějí. Podle BBC obsahuje tuto látku až 70 % sprejů s izolační pěnou vyrobených v Číně. Důvod? Oproti alternativám je výrazně levnější.

Původ zbytku naměřených emisí není jistý. Vědci odhadují, že by mohly pocházet z jiných částí Číny, z Indie, Afriky nebo Jižní Ameriky. Měření v těchto oblastech jsou však nedostatečná.

Čínské úřady už podle BBC v rámci vyšetřování nelegální výroby freonu zadržely několik osob v provincii Chu-nan a zabavili 30 tun CFC-11. Podle Clare Perryové z ekologické organizace Environmental Investigation Agency zjištění vědců potvrzují nutnost ukončit produkci této látky.

„Myslím si, že díky této studii je bez pochyb, že Čína je zdrojem těchto neočekávaných emisí. A doufáme, že udělá vše pro to, aby odhalila jejich zdroj. Pokud nezastavíme výrobce této chemikálie, nezabráníme tomu, aby ji pak používali výrobci montážních pěn,” uvedla pro BBC.

Reklama

Doporučované