Hlavní obsah

Čína od ledna na tři měsíce zruší dodatečná cla na auta z USA

Čína zruší na tři měsíce dodatečná cla na dovoz aut z USA.Video: Renáta Matoušková, Reuters

 

Reklama

Od 1. ledna Čína zruší na tři měsíce dodatečná cla na dovoz aut a jejich součástek z USA. Uvedlo to čínské ministerstvo financí, které prý doufá, že díky urychlení rozhovoru s Washingtonem bude moci zrušit i další cla.

Článek

Čína od 1. ledna zruší na tři měsíce dodatečná cla na dovoz automobilů a jejich součástek ze Spojených států v celkové hodnotě 126 miliard dolarů (v přepočtu asi 2,9 bilionu Kč). Dovozní clo na auta z USA se podle pátečního oznámení čínského ministerstva financí do 31. března opět sníží na 15 ze současných 40 procent. Mimořádné clo 25 procent zavedl Peking v rámci odvetných opatření za americká cla v červenci.

Opatření se dotkne 144 typů vozů a 67 druhů součástek vyráběných v USA. Washington a Peking se začátkem prosince na summitu skupiny zemí G20 domluvily na 90denním obchodním příměří. Po tuto dobu se budou snažit vyjednat obchodní dohodu a nebudou zavádět nová cla. Čína navíc slíbila nákup některého zboží z USA. Tento týden již obnovila dovoz americké sóji.

Na oznámení čínských úřadů už zareagoval americký výrobce elektromobilů Tesla. Na svém čínském webu oznámil, že sníží ceny některých vozů Model S až o 105 000 jüanů (zhruba 348 000 Kč) a Modelu X o 65 000 jüanů (asi 214 500 Kč).

Vývoz aut mezi oběma zeměmi je však poměrně zanedbatelný, připomněla agentura Reuters. Čína podle údajů vládního Čínského automobilového a výzkumného střediska (CATARC) v loňském roce vyvezla na americký trh 53 300 vozidel a dovezla 280 208 vozů vyrobených v USA. V uplynulých 11 měsících se v Číně přitom vyrobilo 25,3 milionu aut. Spojené státy nyní na dovoz osobních vozů z Číny uplatňují sazbu 27,5 procenta.

I po příměří jsou vztahy vyostřené

Po dohodnutém příměří se začátkem prosince diplomatické vztahy mezi Čínou a Spojenými státy znovu vyostřily. Na vině bylo zadržení finanční ředitelky společnosti Huawei v Kanadě. Zatčena byla na žádost Spojených států, které ji obviňovaly z porušování protiíránských sankcí a obchodního embarga. Peking zatčení ředitelky pobouřilo a vyzval k jejímu okamžitému propuštění. Čínská státní média označila takový akt za snahu potlačit společnost Huawei Technologies a omezit její globální expanzi.

O pár dní později byla ředitelka kanadské pobočky Meng Wan-čou propuštěna na kauci. Soud však Mengové nařídil nosit elektronický náramek, odevzdat cestovní pas a zůstat ve Vancouveru. Čína pak v reakci zatkla dva kanadské občany na svém území.

Reklama

Související témata:

Doporučované