Hlavní obsah

Zadržení finanční ředitelky Huawei může podle Číny zhoršit vztahy s USA a ohrozit obchodní dohodu

Podle Číny USA ohrožují obchodní příměří mezi zeměmi.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

Prezidenti Číny a Spojených států se na summitu G20 domluvili na devadesátidenním příměří, v rámci kterého se pokusí dohodnout na podmínkách, které by zmírnily jejich obchodní neshody. Nyní je dohoda podle Číny v ohrožení kvůli zadržení finanční ředitelky společnosti Huawei v Kanadě.

Článek

Spojené státy se snaží potlačit čínskou technologickou společnost Huawei Technologies a omezit její globální expanzi. Píší to čínská státní média v reakci na zadržení finanční ředitelky Huawei v Kanadě. O její vydání usilují USA, které ji viní z porušování protiíránských sankcí a obcházení embarga, které Washington vyhlásil na obchod s Íránem.

Jedenačtyřicetiletá Meng Wan-čou (známá též jako Sabrina nebo Cathy Mengová), která je rovněž dcerou zakladatele firmy Žen Čeng-feje, byla zadržena v sobotu ve Vancouveru. Peking se proti tomu ostře ohradil a vyzval k jejímu okamžitému propuštění.

Čínský státní list China Daily napsal, že Kanada ani USA zatím neoznámily, na základě čeho byla Mengová zadržena. Washington se tak podle listu zřejmě snaží donutit své spojence, aby nepoužívali zboží společnosti Huawei. Cílem USA je mimo jiné potlačit expanzi společnosti na světových trzích, protože Huawei je lídrem čínských technologických firem, dodal list.

„Pro rozvoj čínsko-amerických vztahů je nezbytně nutná politická důvěra. Washington však přesvědčováním a donucováním svých spojenců vyhýbat se spolupráci s Huawei tuto politickou důvěru narušuje,“ cituje agentura Reuters z komentáře čínského deníku.

Státní list Global Times napsal, že Spojené státy zneužívají „právní postupy k potlačení“ společnosti Huawei.

Incident prý navíc jde proti dohodě mezi Čínou a USA o 90denním příměří v obchodním sporu, který otřásl finančními trhy a ohrožuje světový ekonomický růst. Mohl by ohrozit i obchodní dohodu, kterou mají dvě nejsilnější ekonomiky světa během příměří vyjednat.

Reklama

Doporučované