Hlavní obsah

Čína se otevírá investicím ze zahraničí. Firmy mohou na její burzy

Čína se chce více otevřít zahraničním investicím.

 

Reklama

Peking chce podle čínského prezidenta Si Ťin-pchinga vytvořit spravedlivé prostředí pro všechny.

Článek

Čína ústy svého prezidenta Si Ťin-pchinga na Světovém ekonomickém fóru ve švýcarském Davosu vyzvala k rozvoji volného obchodu a omezení protekcionismu. Čínská vláda zároveň představila nová opatření, která mají její ekonomiku více otevřít zahraničním investicím.

Zaváděné novinky by měly vytvořit spravedlivé a konkurenční prostředí pro domácí i zahraniční firmy, jež by například nově mohly investovat do bank, cenných papírů nebo finančních institucí a také vstupovat na čínské burzy. Není ovšem jasné, od kdy by opatření měla být zavedena do praxe.

Peking podle vlády také odstraní restrikce pro zahraniční investice ve výrobě železničního zařízení, motocyklů a etanolu i ve zpracovaní olejů a tuků, uvedla agentura Reuters.

Čína kritizovaná, Čína globalizovaná

Zahraniční firmy, které v Číně investují, zemi často kritizují za obchodní bariéry a protekcionistický přístup k jejich investicím, podotýká ČTK. I podle davoského projevu čínského prezidenta se zdá, že Čína opravdu mění kurz. Si Ťin-pching dále vyzval i k větší globalizaci, od níž momentálně svět spíše upouští.

„Je pravda, že ekonomická globalizace vytvořila nové problémy, to však není důvod, abychom ji odepsali. Spíše bychom se měli přizpůsobit a ekonomickou globalizaci usměrňovat, tlumit její negativní dopady a zajistit, aby přinášela prospěch všem zemím,” řekl čínský prezident. Dodal, že ze světových problémů nemá smysl vinit globalizaci a globální obchodní válka nemá vítěze.

Reklama

Doporučované