Hlavní obsah

Čína se zotavuje z pandemie. Aktivita v průmyslu roste nejvíc za 10 let

Foto: Shutterstock.com

Výsledek překonal odhady analytiků v anketě agentury Reuters, kteří čekali, že index zůstane beze změny - ilustrační fotografie.

Reklama

Čínská ekonomika se dál zotavuje z koronavirové krize. Pilířem rychlého říjnového růstu je domácí spotřeba. Zvýšila se i nabídka a poptávka po průmyslovém zboží.

Článek

Aktivita v čínském průmyslu v říjnu vzrostla nejrychlejším tempem za téměř deset let, především díky domácí spotřebě. Ukázaly to údaje, které zveřejnily soukromé společnosti Caixin a Markit. Druhá největší ekonomika světa se tak dál zotavuje z koronavirové krize. Index nákupních manažerů (PMI) na základě průzkumu Caixin/Markit se zvýšil na 53,6 ze zářijových 53 bodů. Říjnový údaj je tak nejvyšší od roku 2011.

Výsledek překonal odhady analytiků v anketě agentury Reuters, kteří čekali, že index zůstane beze změny. Už šestý měsíc po sobě je nad hranicí 50 bodů, která tvoří předěl mezi růstem a poklesem aktivity.

Čína byla první zemí, kde se koncem loňského prosince objevil nový typ koronaviru. Zemi se ale už podařilo dostat jeho šíření pod kontrolu, a to díky přísným karanténním opatřením, hromadnému testování či trasování. Dnes má Čína jen několik menších lokálních ohnisek.

V říjnu se zvyšovala jak nabídka, tak poptávka po průmyslovém zboží, uvedl analytik společnosti Caixin Wang Če. Vývoz ale brzdí druhá vlna koronaviru v Evropě a třetí vlna ve Spojených státech, dodal. Celkový počet nových objednávek tak sice v čínském průmyslu v říjnu vzrostl na nejvyšší úroveň od roku 2010, růst nových vývozních objednávek ale proti předchozímu měsíci zpomalil.

Analytici předpokládají, že čínské hospodářství letos vzroste o dvě procenta. To by bylo neméně od roku 1976, ale mnohem lepší výsledek, než čeká zbytek světa. Největší vyspělé ekonomiky se nevyhnou propadu, mnohdy největšímu za desítky let.

Reklama

Doporučované