Hlavní obsah

Čína slaví 70. A pouliční boje v Hongkongu se stupňují

Už sedmnáctý týden lidé v ulicích Hongkongu protestují a bojují za demokracii.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Hongkongská policie do protestujících stříkala slzný plyn a pálila modrou barvu z vodního kanonu. Demonstranti v ulicích naopak házeli benzinové bomby a cihly. Pouliční boj mezi protestujícími a policií stupňuje i skutečnost, že v úterý Čínská lidová republika oslaví 70. výročí vzniku.

Článek

Tisíce protestujících se shromáždily v neděli v ulicích rušné nákupní čtvrti Causeway Bay i přes to, že protest nebyl povolený. Je to už sedmnáctý týden, kdy se obyvatelé Hongkongu vydali do ulic, aby bojovali za svobodu a ukázali, že nestojí o nadvládu Číny.

Zpočátku klidný protest nakonec stejně skončil střetem policie s lidmi v ulicích, kteří házeli cihly a rozdělávají ohně. Policie zase použila slzný plyn a pepřový sprej. Modrá barva, kterou stříkala z vodních děl, měla sloužit k identifikaci protestujících a jejich snazšímu rozpoznání. Mnoho protestujících totiž dorazilo v černém, tradičně také i s deštníky.

Ty symbolizují takzvanou deštníkovou revoluci, kterou si lidé v ulicích už v sobotu připomínali. Uběhlo pět let od prvních protestů v roce 2014, kterými začal boj hongkongských obyvatel za demokracii. Ani během sobotní akce nezůstaly ulice klidné. Policie rozmetala protestující vodními děly, demonstranti naopak pálili čínské vlajky.

Blížící se výročí vzniku Čínské lidové republiky – která ovládla pevninskou Čínu po občanské válce roku 1949, kdy se představitelé předchozí Čínské republiky uchýlili na Tchaj-wan – vyvolalo protesty na podporu demokracie v dalších čtyřiceti městech po celém světě.

Tisíce lidí se sešly například v australském Sydney, aby podpořili snahu Hongkongu bojovat za svoji svobodu. „Autonomii slíbenou Hongkongu narušovali už dávno před zákonem o vydávání lidí do Číny. A když začal protest proti tomuto zákonu, cítil jsem to jako svoji povinnost někoho, kdo to město miluje, kdo se zajímá o jeho lidi, kdo stojí za hodnotami svobody a demokracie,“ sdělil organizátor protestu v Sydney Adam agentuře Reuters.

Tisíce lidí v ulicích Sydney podpořily protesty v Hongkongu.Video: Reuters

Konalo se ale také shromáždění stoupenců Číny. Účastníci této akce v Hongkongu zpívali čínskou národní hymnu a mávali čínskými vlajkami.

Reklama

Související témata:

Doporučované