Hlavní obsah

Čína slibuje větší transparentnost ohledně nové Hedvábné stezky

Ilustrační fotografie.

Reklama

Čínský prezident Si Ťin-pching v reakci na mezinárodní kritiku přislíbil více transparentnosti projektu takzvané nové Hedvábné stezky. Na začátek dvoudenního summitu věnovaného čínským plánům zlepšit dopravní spojení mezi Asií, Evropou a Afrikou dnes také vyzdvihl důležitost ochrany životního prostředí a boje proti korupci.

Článek

„Všechno by se mělo dít transparentním způsobem a bude platit nulová tolerance vůči korupci,“ citovala agentura DPA Si Ťin-pchinga. Nová Hedvábná stezka je podle něho iniciativou, která zároveň bere ohled na životní prostředí.

Západ proti Východu. Ekonomové varují před dluhovou pastí

Na schůzku přijeli zástupci více než stovky zemí světa, mezi nimi skoro čtyři desítky prezidentů a předsedů vlád. Českou republiku zastupuje prezident Miloš Zeman, který projekt nové Hedvábné stezky dlouhodobě podporuje. Naopak některé západní země poukazují na nedostatečnou transparentnost čínské iniciativy a podezírají Peking, že chce jejím prostřednictvím hlavně posilovat svoji moc.

Ekonomové také varují před dluhovou pastí, ve které se mohou ocitnout chudší země, jež se do projektu zapojí. Pro rozvojové státy je čínská iniciativa, která zahrnuje výstavbu silnic, železnic, přístavů a dalších zařízení, lákavá, většina projektů nové Hedvábné stezky je ale zajišťována čínskými státními společnostmi a financována půjčkami od vládních bank. Podle kritiků tak z projektu těží především Čína.

Prezident Si Ťin-pching dnes zdůraznil, že iniciativa nové Hedvábné stezky musí zajistit hodnotný růst pro všechny zúčastněné země, který bude zároveň udržitelný.

„Vybudování vysoce kvalitní, udržitelné a pro všechny dostupné infrastruktury za rozumnou cenu pomůže zúčastněným zemím plně využít své zdroje,“ uvedl Si.

Požadavek z EU: větší transparentnost

Místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič ve čtvrtek prohlásil, že i firmy ze zemí EU by se rády do projektu nové Hedvábné stezky zapojily, požadují ale větší transparentnost.

„Rádi bychom se více zapojili do tohoto projektu, ale potřebujeme více informací pro naše firmy,“ řekl americké televizi CNBC eurokomisař, který na summitu v Pekingu zastupuje Evropskou unii. „Důležité je také udržitelné financování tohoto projektu, protože to je věc, která vyvolává i v Evropě obavy,“ dodal.

Vzhledem ke kontroverzím, které projekt nové Hedvábné stezky vzbuzuje, jsou velké země EU s výjimkou Itálie zastoupeny na summitu na nižší úrovni, stejně jako například USA či Japonsko. Britský ministr financí Philip Hammond dnes v Pekingu uvedl, že Británie je připravena pomoci využít potenciál, který nová Hedvábná stezka nabízí.

Rusko zastupuje na vrcholné schůzce prezident Vladimir Putin. Ten dnes řekl, že čínský projekt nové Hedvábné stezky je v dokonalém souladu se zájmy Euroasijského hospodářského svazu, jenž sdružuje Rusko s některými zeměmi bývalého Sovětského svazu.

Podporu nové Hedvábné stezce vyjádřili na summitu i asijští vůdci jako pákistánský premiér Imran Chán a malajsijský premiér Mahathir Mohamad, přestože Pákistán a Malajsie patří k zemím, které v poslední době pozastavily některé projekty kvůli jejich vysoké ceně.

Reklama

Doporučované