Hlavní obsah

Čína uzavřela do karantény 400 tisíc lidí. Prý jen pro jistotu

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

„Plně uzavřeno a kontrolováno“ se ocitlo město An-sin, ležící 150 kilometrů od Pekingu. Uzavření statisíců lidí do karantény a zavedení wuchanských pravidel ale prý neznamená, že Čínu trápí druhá vlna.

Článek

Od rozšíření pandemie na konci loňského roku informace proudící z Číny napovídají, že by situace v původním ohnisku měla být nyní už pod kontrolou. Veškerá nově přijatá a zdánlivě drastická opatření prý mají být pouze prevencí před případnou druhou vlnou. Místní zdravotnické úřady údajně berou velice vážně i malé podněty.

O tom svědčí i uzavření do karantény 400 tisíc obyvatel města An-sin, ležícího asi 150 kilometrů od hlavního města, kde se v polovině června začala nákaza šířit na potravinovém tržišti zatím z neznámých důvodů.

Úředníci v neděli oznámili, že město An-sin bude „plně uzavřeno a kontrolováno“. V reálu by tak měla situace vypadat podobně jako ve Wu-chanu. Své domovy mohou opustit pouze zaměstnanci v nezbytných krizových případech. Nakupovat může chodit jeden člen domácnosti pouze jedenkrát denně.

Čínská média tvrdí, že v An-sinu bylo od počátku nedávného nárůstu v Pekingu před dvěma týdny jen 18 případů. Zdánlivě vyhrocená opatření mají být jen otázkou prevence a bezpečnosti.

Záviděníhodné statistiky

Údaje koronavirových statistik by mohla Číně závidět kdejaká země doteď s virem zápasící. Přestože hlášené denní nárůsty jsou jen procentem těch v USA nebo Jižní Americe, Čína na každý další pozitivní test reaguje bez slitování. Po dlouhých klidných dnech probralo zemi šíření nákazy v Pekingu, kde za posledních 24 hodin přibylo 14 nových případů a celkový počet nemocných od vypuknutí nákazy na potravinovém trhu v půlce června vzrostl na 311. Hlavní město omezilo cestování, uzavřelo několik čtvrtí a rozjelo čerstvou testovací akci. Předtím byl Peking 57 dnů bez jediného případu onemocnění.

Čína v posledních měsících vystupuje jako země, která má nejhorší za sebou, a podařilo se jí „vyrovnat křivku“. Od března, kdy Čína oficiálně zaevidovala 80 tisíc případů, jich přibylo asi 4 700. Nové případy od poloviny června jsou otázkou víceméně jen hlavního města, odkud se začaly přelévat do sousední provincie Che-pej. Zbytek Číny hlásí jen jednotlivé případy onemocnění, které z většiny označuje za importované, tedy přivezené ze zahraničí.

Reklama

Doporučované