Hlavní obsah

Čínani nelžou schválně. Pro ně je důležitější neztratit před vámi tvář, říká český importér

Rozhovor s Jiřím Opletalem, importérem telefonů Xiaomi do Česka.Video: Silvie Friedmannová

 

Reklama

Při vyjednávání v Číně je jinak úplně všechno. A jinak se tam taky vnímá pravda.

Článek

„Není to tak, že by Číňan lhal záměrně, on postupuje tak, jak je vychovávaný. A je pro něj zcela normální zalhat, aby dosáhl toho, co má vyšší prioritu – třeba neztratit tvář,“ vysvětluje o vyjednávání v Číně tuzemský importér Jiří Opletal, který do Česka vozí telefony značky Xiaomi.

S Čínou a tamním trhem má bohaté zkušenosti, které chce teď předávat dalším podnikatelům. Importérům, kteří by se chtěli na čínský trh dostat. Hlavně proto, aby neopakovali zbytečné chyby, které on sám kdysi udělal.

Nemlčet zlato

Pramení z nich podle něj často i to, že se do Česka z Číny vozí nekvalitní zboží.

Za to, že sem s Číny jdou šunty, můžou totiž často dovozci sami nepochopením tamního trhu a špatnou komunikací s dodavatelem.

„Je potřeba koukat na všechny věci kolem a zlaté pravidlo je, že důležitější je, co se neřeklo, než to, co se řeklo,“ vysvětluje Opletal. Pokud si tak importér dodavatele neohlídá, je špatné zboží především jeho chyba.

USA vs. Čína vs. EU

Americko-čínská obchodní válka podle něj vliv na vzájemné vztahy Evropy, resp. Česka s Čínou nemá. Naopak jsou vztahy korektní a zbytečně nevyhrocené.

Vliv na ně nemá ani kauza kolem komunikačního hardwaru firmy Huawei, který celá řada evropských států odmítá využívat pro důležitou infrastrukturu. „Pro člověka, který chce v Číně dělat obchod, to nemá vliv,“ uzavírá importér.

Na celý rozhovor s Jiřím Opletalem se podívejte ve videu nad článkem.

Reklama

Doporučované