Hlavní obsah

Čínské testy pro školáky vláda nejspíš prodá do firem

Foto: Ministerstvo vnitra

První zásilka antigenních testů pro samotestování žáků ve školách dorazila v sobotu do Česka.

Reklama

Čínské antigenní testy měly původně pomoci k tomu, aby se mohly otevřít školy. Poté, co je vláda místo toho totálně uzavřela, budou nejspíš prodány do firem. Ty budou teď muset povinně testovat zaměstnance.

Článek

Do Česka podle Ministerstva vnitra v sobotu dorazila první milionová dodávka čínských antigenních testů od firmy Lepu Medical, které dovezla společnost Tardigrad International Consulting.

„Testy přišly v plánovaném termínu a v dohodnutém množství. Přestože jsme návrat žáků do škol museli odložit, testy v budoucnu rozhodně využijeme,“ řekl ministr vnitra Jan Hamáček.

Testy proto zatím leží uložené ve skladu ve Svojšicích, ačkoliv vláda původně plánovala, že budou využity už od prvního března právě pro testování školáků. Návrat do lavic se zpozdí minimálně o tři týdny, proto vláda řeší, jak čínské testy využít i nyní.

Původní vládní usnesení z poloviny února hovoří o tom, že testy Lepu Medical se musí využít jen pro školáky. Ministr vnitra Jan Hamáček však Seznam Zprávám potvrdil, že vláda bude v pondělí odpoledne jednat právě o tom, že by testy prodala firmám.

Ty vláda navzdory vyhlášenému lockdownu nechala otevřené, avšak nyní premiér Babiš říká, že jim nařídí povinné testování zaměstnanců. O tom bude také kabinet jednat, povinnost testovat by měly mít firmy s více než 250 zaměstnanci od 5. března.

A právě pro ně má být milion testů dovezených společností Tardigrad International Consulting k dispozici.

„Jediný objem, který tu je, jsou ty testy, které byly určeny pro testování ve školách, a pan ministr Havlíček se na mě obrátil, jestli by se s nimi mohlo testovat,“ uvedl ministr vnitra Hamáček, jehož resort dovozce testů ve velmi kritizované veřejné soutěži vybral.

Seznam Zprávy se ptaly ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka, jaký mechanismus jeho resort nastaví, aby se testy do podniků dostaly do 5. března. Na dotazy dosud nereagoval.

Jak a za jakou cenu by stát čínské testy firmám prodal, zatím není známo. Podle Jana Hamáčka by však cena neměla přesáhnout cenu 65 korun za test. Tedy cenu, za kterou stát čínské testy od společnosti Tardigrad pořídil.

Firma v milionové ztrátě

Stát zaplatí společnosti Tardigrad za 3,6 milionu testů téměř čtvrt miliardy korun. Ta má v rámci zakázky čínské testy nakoupit a dopravit do České republiky nejdéle do poloviny března.

Jak ale Seznam Zprávy minulý týden upozornily, podle zjištění Finančního analytického úřadu z účtu vítězné společnosti neodešly čínskému výrobci Lepu Medical za antigenní testy žádné peníze.

Společnost se základním kapitálem tisíc korun navíc dosud v obchodním rejstříku kromě notářského zápisu z roku 2016 zveřejnila jedinou účetní uzávěrku – za rok 2019. A zveřejněná bilance ukazuje, že Tardigrad International Consulting prodělala 2 375 000 korun při obratu 6 362 000 korun.

Z uzávěrky zveřejněné v obchodním rejstříku také plyne, že od samotného vzniku v roce 2016 je společnost ve ztrátě téměř dvanáct milionů korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované