Hlavní obsah

Čínské úřady zřejmě omezily prodej bible, největší e-shopy ji stáhly z prodeje

V Číně úřady zřejmě omezily prodej bible.Video: Marek Martinovský, Reuters

 

Reklama

K omezení prodeje svaté knihy křesťanů došlo v průběhu důležitých jednání mezi Vatikánem a čínskou vládou. Ta se týkají především budoucí podoby jmenování biskupů v Číně.

Článek

Čínské úřady pravděpodobně zakázaly nebo výrazně omezily prodej křesťanské bible. Informoval o tom deník The Telegraph. Největší knihkupectví a knižní e-shopy v Číně hlásí, že další kopie bible již nemají k dispozici. K omezení přitom dochází v době intenzivních hovorů mezi Pekingem a Vatikánem. Ty se týkají budoucího jmenování biskupů v Číně, které by nyní spadalo do kompetence papeže.

Čínští křesťané také na sociálních sítích uvádějí, že čelí zákazu kupování bible na internetu. Podle The Telegraph již vyhledavače největších internetových prodejců knih při vyhledávání bible neukazují žádné výsledky. Kamenná knihkupectví pak hlásí, že žádné další výtisky nemají k dispozici. Jasný důvod, proč není bible dostupná, však znám není.

Čínští katolíci si v současné době mohou vybrat, zda se budou hlásit ke státní církvi (Čínské sdružení vlasteneckých katolíků), kterou v 50. letech minulého století založila komunistická strana, nebo k neoficiální církvi. Ta uznává autoritu papeže.

Vyjednávání Vatikánu s Pekingem by mohla znamenat průlom ve vztazích čínské vlády ke křesťanské církvi. Ačkoliv vládnoucí komunistický režim uznává několik světových náboženství, oficiálně je ateistický. Komunistická strana podle deníku v poslední době také usiluje o omezení vlivu západní kultury na čínské občany. Křesťané se také obávají, že by dohoda papežského stolce s vedením strany mohla posílit vliv státu na církev v Číně.

Reklama

Doporučované