Hlavní obsah

Čínský chlapec zůstal několik dní uvězněný doma se svým mrtvým dědečkem

Foto: Profimedia.cz

Chlapec zůstal uvězněný v karanténě, místní sociální služba ho objevila až po několika dnech. (Ilustrační fotografie)

Reklama

Asi šestiletý chlapec z provincie Chu-pej viděl, jak mu dědeček umírá na nákazu koronavirem. Dalších několik dní byl bez pomoci uvězněný doma. Další neuvěřitelný příběh z Číny ochromené novou nákazou rozčílil místní obyvatele.

Článek

V pondělí odpoledne objevili sociální pracovníci staršího muže jménem Tan mrtvého u sebe doma. Byl u toho ale i jeho asi šestiletý vnuk. S příběhem přišla podle britského deníku The Guardian místní média.

Když se chlapce sociální pracovníci zeptali, proč nešel vyhledat pomoc, odpověděl: „Dědeček říkal, ať neodcházím, že je venku virus.“ Několik dní přežíval na sušenkách, než je při pravidelných návštěvách nalezla sociální služba.

Úmrtí sedmdesátníka Tana však podle místních úřadů stále vyšetřují. Podle nich není možné, aby starší muž zemřel před tolika dny. Pracovníci sociální služby totiž obcházejí místa, která jsou uzavřená v karanténě a kontrolují obyvatele, měří jim teplotu a dodávají zásoby jídla a pití. Úřady také potvrdily, že teplotu měřili i Tanovi. „Samozřejmě byla normální,“ citovala místní média.

Kvůli karanténě se k malému chlapci nedostane jeho otec, který se nachází mimo město, a podle místních médií se o něj prozatím starají sociální pracovníci. Dítě je podle nich v dobrém zdravotním stavu.

Na online platformách se však podle Guardianu spustila kritika. „Vláda pořád říká slova jako ‚nemožný‘ nebo ‚určitě‘, ale kdo tomu má věřit?“ napsal podle britského deníku na sociální síť Weibo jeden z uživatelů.

Čínská média kritickou úroveň příběhu nereflektují. Zdůrazňují sdělení úřadů, že sedmdesátníkovu smrt ještě neobjasnili a že místní zdravotníci nepochybili.

Město Čang-wan v provincii Chu-pej bylo na začátku února první, kde se zavedla tzv. válečná karanténní opatření kvůli novému koronaviru COVID-19. To znamená, že se město uzavřelo a žádné vozidlo se do něj bez kontroly nedostane. Město se nachází severozápadně nedaleko od Wu-chanu, které je epicentrem nákazy.

Foto: Profimedia.cz

Zdravotníci v epicentru nákazy.

Zdravotníci z Wu-chanu volají v otevřeném dopise o pomoc. Přestože již do města a regionu přicestovaly tisíce lékařů a sester, „potřebujeme daleko víc pomoci,“ píšou sestry z Wu-chanu ve výzvě. „Prosíme zdravotníky z celé země i ze světa, aby nám přijeli pomoc překonat tuhle bitvu.“

Podle nich v regionu docházejí zdravotnické pomůcky, respirátory, masky, rukavice i ochranné brýle. Popisují i ztížené pracovní podmínky tím, že na sobě musí mít ochranné vrstvy oblečení. „Kvůli energii i času nejíme a nepijeme asi dvě hodiny před tím, než vstupujeme do izolace mezi nemocné,“ píší v dopise. Podle nich sestry běžně omdlévají kvůli hypoglykemickým záchvatům i nedostatku kyslíku.

Reklama

Doporučované