Hlavní obsah

Čínský prezident dorazil do KLDR na jednání s Kimem. Poprvé za 14 let

Čínský prezident dorazil do KLDR na jednání s Kimem. Setkání přichází po neúspěšném summitu Kima a amerického prezidenta Donalda Trumpa v Hanoji.Video: AFP, Valérie Dvořáková , Reuters

 

Reklama

Čínský prezident Si Ťin-pching dorazil do KLDR v rámci dvoudenní návštěvy. Se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem bude pravděpodobně řešit zejména jaderný program Severní Koreje.

Článek

Čínský prezident Si Ťin-pching dnes přiletěl na dvoudenní návštěvu KLDR, informovala čínská státní média. Jedná se o první cestu nejvyššího čínského představitele do této země po 14 letech. Pro Sia je to první návštěva Severní Koreje ve funkci prezidenta, kterou obhajuje od roku 2012. Se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem se však setká již popáté, naposledy se tak stalo v roce 2008.

Setkání také přichází po neúspěšném summitu Kima a amerického prezidenta Donalda Trumpa v Hanoji. Únorová schůzka zaměřená na odzbrojení Korejského poloostrova skončila předčasně a bez dohody.

Nejvyšší představitelé Číny a KLDR tak nyní budou zřejmě jednat o jaderném programu a odzbrojení Korejského poloostrova. Podle expertů bude čínský prezident chtít vědět, co se stalo při hanojské schůzce a jak lze situaci vyřešit.

Čína je diplomatickým spojencem a obchodním partnerem KLDR. Cílem země je tak zajistit stabilitu a spolupráci se Severní Koreou. „Čína se ukázala být hlavní destinací většiny exportů ze Severní Koreje, včetně nerostů, ryb, textilu a také pracovníků,“ řekl BBC analytik a odborník na KLDR Peter Ward.

Jak uvádí BBC, přáním Číny je také to, aby zůstala významnou stranou v jednáních o jaderném programu Severní Koreje. Návštěva je také gestem z čínské strany, která tak chce vyjádřit podporu KLDR. „Severokorejci si chtějí udržet své přátele blízko, i když mezi nimi není mnoho důvěry a dobré vůle,“ uvedla analytička Jenny Townová pro BBC.

Politický krok před summitem G20

Ekonomické partnerství obou zemí ale poslední roky není tak růžové jako dřív – a to kvůli sankcím, které na KLDR před dvěma lety uvalila Organizace spojených národů. Ty limitují například export ropy, jídla i elektronických zařízení. Čína je ale stále největším obchodním partnerem Severní Koreje – více než půlka jejího exportu jde právě tam.

Setkání obou státníků přišlo jen týden před summitem skupiny G20. Tam by mělo dojít i k bilaterální schůzce čínského prezidenta s americkým protějškem Donaldem Trumpem a Čína chce dnešním setkáním podle analytiků ukázat USA, že má na KLDR vliv. A i KLDR má s čínskou návštěvou politický záměr – Kim mimo jiné řekl čínskému prezidentovi, že ho americký postoj ohledně jaderného programu zklamal.

„Kim Čong-un se snaží skrze Si Ťin-pchingovu návštěvu ukázat nový přístup americké straně. Pokud Kim uspěje, přesvědčí prezidenta Trumpa a dohodnou se na zbylých jaderných zařízeních KLDR – a podaří-li se mu stávající zařízení udržet, znamenalo by to, že by Severní Korea mohla být uznána jako nový jaderný stát tohoto regionu,” uvedl bývalý severokorejský diplomat Thae Yong Ho.

Společná schůzka spojenců se také koná v době oslav 70. výročí navázání diplomatických vztahů mezi Pekingem a Pchjongjangem.

Reklama

Doporučované