Hlavní obsah

Čípky pro těhotné i tabletky na tlak. Lékárníky trápí výpadky léčiv

Foto: Profimedia.cz

Opakující se výpadky léků bývají stresující pro pacienty i lékárníky.

Reklama

Při shánění léků mohou pacienti narazit – některá léčiva opakovaně hlásí výpadky. Lidé se proto uchylují k pátrání po lécích, kde se dá – zkouší různé lékárny nebo hledají na internetu.

Článek

„Nejzávažnější byla v posledních týdnech situace okolo léků na štítnou žlázu. Problémy jsou ale i s výpadky léků na vysoký tlak. Některé na trhu chybí už šest měsíců. Je to chronický problém,“ popsala pro Seznam Zprávy zdravotní sestra Jana Kilbergerová.

Lidé s poruchami funkce štítné žlázy obvykle využívají přípravek Euthyrox nebo Letrox. Oba obsahují léčivou látku levothyroxin – syntetický hormon štítné žlázy, který má stejný účinek jako přirozeně tvořené hormony.

V únoru ale na trhu zaznamenaly výpadek oba preparáty. „Nebyl ani jeden. Pacienti, kterým se při operaci odebere celá štítná žláza, jsou přitom na hormonech dodávaných v lécích závislí. Jenže jim vytisknete recept a nemáte jim co dát, protože v lékárně to není,“ říká zdravotnice.

„Léky se sháněly po internetu – která lékárna je ještě má. Potom ale došly i v těch posledních. Naštěstí se později na trh dostaly alespoň 50mikrogramové tablety. Pro pacienty i zdravotníky je to nicméně vždy stresující situace,“ dodává.

Chronické výpadky

Podle mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv Barbory Peterové sice některé varianty přípravků Letrox a Euthyrox mají nyní přerušené dodávky, nemusí to však znamenat úplnou nedostupnost.

„Vždy záleží na aktuálních skladových zásobách u distributorů a v lékárnách. Proto doporučujeme informovat se na dostupnost u svého lékárníka. Důvodem výpadků je především zvýšená poptávka způsobená předchozím nedostatkem těchto léčivých přípravků na trhu a také skutečnost, že se jak jednotlivé lékárny, tak samotní pacienti předzásobují,“ popsala mluvčí.

Podle České lékárnické komory (ČLnK) se některé výpadky léků cyklicky opakují, podobnou zkušenost lékárníci mají například s kapkami pro kojence Vigantol, které obsahují vitamin D.

„Prakticky pořád něco sháníme a hledáme náhrady. Komunikujeme i s lékaři, ale v některých situacích si nepomůžeme. Teď nám například chybí čípky Torecan, což jsou antiemetické léky (antiemetikum, látka tlumící zvracení, pozn. red.), které jsou vhodné i pro těhotné ženy. Chybí ale i protizánětlivé léky pro pacienty s Crohnovou chorobou. Výpadků je více a spektrum se neustále mění,“ popisuje mluvčí ČLnK Michaela Bažantová.

Na rozdíl od zmiňovaných léků na štítnou žlázu nestojí za výpadkem Torecanu výrobní důvody. Podle SÚKL je produkce zrušena na globální úrovni a český ústav situaci neovlivní.

„Jsme si však vědomi obtížné nahraditelnosti uvedeného léčivého přípravku, a proto jsme uveřejnili Informaci pro předkladatele specifických léčebných programů – léčivý přípravek obsahující léčivou látku thiethylperazinum v síle 6,5 mg v jednotce lékové formy čípku indikovaných zejména v případech léčby nauzey a zvracení. V tuto chvíli čekáme, zda bude výzva vyslyšena a přihlásí se zájemce o Specifický léčebný program,“ uvedla mluvčí Peterová.

Pod kontrolou

Většina léků, které hlásí problémy s dostupností, je nahraditelná jinými. Náhrady ale nemusí vyhovovat všem pacientům, případně se na ně na rozdíl od nedostupných variant mohou vztahovat doplatky.

Za výpadky přitom může být vícero důvodů. Od výrobních po marketingové – výrobci při rozhodování o své produkci zvažují tlak na cenu, registrační poplatky v jednotlivých zemích či administrativní obstrukce.

V Česku se ročně prodají léky za 70 miliard korun, z toho 50 miliard vydají na léky za recept pojišťovny.

Ministerstvo zdravotnictví se potíže snaží řešit a připravilo balík kroků, jak výpadky omezit. Patří mezi ně zajištění mimořádné cesty, jak rychle zajistit náhradu léku, jenž má výpadek, či zamezení nekoordinovaného vývozu léčivých přípravků, které jsou hrazené z veřejného zdravotního pojištění a vydávané na recept mimo území Česka.

Za problematické označovalo Ministerstvo zdravotnictví právě to, že distributoři část léků dodaných do Česka obratem vyváželi do zemí, kde za ně zaplatili víc.

Vláda proto už koncem srpna schválila novelu zákona o léčivech, která omezuje možnost jejich vývozu. Nově mohou vyvážet pouze sami výrobci nebo jimi pověření distributoři. České lékárnická komora však upozorňuje, že novela neřeší všechny problémy s nedostupností léčiv.

Reklama

Doporučované