Hlavní obsah

Církev nese vinu na genocidě ve Rwandě, řekl papež František a prosil o odpuštění

Papež prosil o odpuštění za chování církve při rwandské genocidě.

 

Reklama

Hlava římskokatolické církve připustila, že někteří katoličtí kněží a jeptišky podlehli nenávisti a násilným činům během genocidy ve Rwandě roku 1994.

Článek

Hlava římskokatolické církve připustila, že sama církev nesla vinu, stejně jako někteří katoličtí kněží a jeptišky. „Podlehli nenávisti a násilí a zpronevěřili se tak vlastní evangelické misi tím, že se podíleli na genocidě," řekl papež.

Během rwandské genocidy radikální Hutuové za pouhých 100 dní od dubna do července 1994 zmasakrovali na 800 000 menšinových Tutsiů a také desetitisíce umírněných Hutuů. Podle svědků, kteří tehdejší hrůzy přežili, se na zabíjení podíleli i někteří kněží nebo jeptišky a mnohé oběti přišly o život v kostelích, kde hledaly útočiště.

Papež podle agentury AP vyjádřil přání, aby uznání chyb z tohoto období, které „bohužel znetvořilo tvář církve", přispělo k obnovení důvěry a zajištění míru.

Rwandská vláda dlouho naléhala na římskokatolickou církev, aby se omluvila za spoluúčast svých členů na genocidě, čemuž se ale Vatikán doposud bránil. Tehdejší papež Jan Pavel II. v roce 1996 dokonce projevil názor, že církev nemůže přijímat odpovědnost za selhání jednotlivců, byť jde o její příslušníky. O čtyři roky později se nicméně všeobecně omluvil za mnohé hříchy a zločiny spáchané v dvoutisícileté historii křesťanství.

Reklama

Související témata:

Doporučované