Hlavní obsah

Číslo R poskočilo a varuje. Česko je na cestě k nejhoršímu týdnu pandemie

Foto: Shutterstock.com

Statistiky o koronaviru v posledních týdnech ovlivňuje plošné antigenní testování.

Reklama

Čísla naznačují, že Česko je uprostřed třetí vlny epidemie. Jestli už máme vrchol nákazy za sebou, bude zřejmější v úterý nebo ve středu, kdy tradičně vrcholí počty pozitivních testů.

Článek

V uplynulém týdnu se naplno projevilo, jak se nákaza koronavirem šířila během vánočních a novoročních svátků. Kromě statistik, které udávaly nové rekordy v počtech pozitivních testů, se to ukázalo také na vytíženosti některých nemocnic.

Nejhorší týden v epidemii má ale Česko nejspíš ještě před sebou. Nasvědčuje tomu jednak srovnání s vývojem druhé vlny během října a listopadu, hlavně ale rostoucí reprodukční číslo R, které vyjadřuje rychlost šíření infekce. Aktuálně vyskočilo na hodnotu 1,22.

I kdyby čísla pozitivně testovaných v příštím týdnu poklesla, nápor na nemocnice by pár dní nejspíš ještě trval.

Podobně to bylo na podzim. Počty pozitivně testovaných se pohybovaly na nejvyšších hodnotách (v některých dnech nad 15 tisíci záchytů denně) od 23. října do 4. listopadu. Tlak na kapacitu lůžek ale vyvrcholil až konci tohoto období, nejvíce pacientů s covidem na intenzivní péči, přes 1200, bylo podle statistik Ministerstva zdravotnictví 3. listopadu.

Srovnávání s druhou vlnou nyní komplikuje rozběhnuté testování zdarma rychlejšími antigenními testy, které doplňují původní metodu testování PCR. Základní statistika pozitivních nálezů se dál omezuje jen na PCR testy, těmi se ale zároveň provádí kontrola části pozitivních antigenních testů. Ve výsledku to ve statistikách přispívá k častějším záchytům viru - ve středu 6. ledna vyšlo přes 17,7 tisíce pozitivních.

Stále ale platí, že výsledky testování se během týdne mění podle dřívějšího scénáře. Tradičně nejvíce pozitivních záchytů bývá hlášeno za úterý a středu, nejméně logicky o víkendu. Z pohledu počtu nakažených tak budou směrodatné hlavně údaje z „vnitřních“ pracovních dnů.

Spíše pesimistické výhledy nabízí vývoj reprodukčního čísla. To vyjadřuje, kolik lidí nakazí v určitou dobu jeden infikovaný člověk. Zatímco ještě uprostřed týdne se R drželo kolem hodnoty 1,1, před víkendem se vyhouplo k 1,2 a v sobotu znovu mírně stouplo.

Z toho vyplývá, že šíření nákazy nezpomaluje, ale naopak. Dá se tedy očekávat, že i naměřený počet pozitivních bude vyšší.

Ačkoli některé nemocnice už hlásí z covidových oddělení skoro plný stav, celková čísla se stále ještě drží pod údaji ze začátku listopadu. Tehdy bylo v nemocnicích s covidem přes osm tisíc lidí, z toho v těžkém stavu až kolem 1200 pacientů.

V uplynulém týdnu se počet hospitalizovaných pohyboval nad sedmi tisíci, v sobotu náhle klesl zhruba o 500. Podrobnější důvod statistiky neuvádí, zřejmě se ale před víkendem projevila změna přístupu některých nemocnic, které pacienty bez vážných komplikací nechávají častěji doma.

Nasvědčuje tomu i fakt, že počty pacientů s covidem-19 v těžkém stavu a na odděleních intenzivní péče klesly mnohem méně. Naopak jejich podíl na všech hospitalizovaných s virem stoupl k 16 procentům, nejvýš od poloviny listopadu.

Reklama

Doporučované