Hlavní obsah

Článek Hitler je gentleman leží v Národním archivu, nepsal ho však Peroutka

 

Reklama

Reportér Seznamu listoval novinami s titulkem, kvůli němuž se už celé měsíce pře Hrad s potomky slavného novináře.

Článek

Přední český historik Jan Galandauer objevil článek, o němž se už celé měsíce vedou spory mezi hlavou státu a početnou částí intelektuálů.

Text pod titulkem Hitler je gentleman našel podle deníku Právo osmdesátiletý vědec ve vydání předválečného Rudého práva z 24. února 1937. Odměny 100 tisíc korun, které za jeho nalezení veřejně slíbil Miloš Zeman, se však nejspíš nedočká.

Autorem textu totiž není elitní prvorepublikový novinář Ferdinand Peroutka, jehož s ním prezident republiky spojil. Nedává tedy ani oprávnění prezidentovu výroku z ledna loňského roku, že Peroutka byl obdivovatelem Hitlera.

Další důvod, proč může Jan Galandauer na odměnu zapomenout, je to, že Hrad ani po jeho objevu nepřiznal, že by se prezident mýlil. Mluvčí hlavy státu Jiří Ovčáček trvá na tom, že Miloš Zeman před třiceti lety viděl v archivu ještě jiný článek s osudným titulkem, který napsal skutečně Ferdinand Peroutka a který prý mluvčí nepřestává hledat.

Nezviklalo ho ani to, že text objevený Janem Galandauerem má v Rudém právu umístění, které vylovil ze třicet let starých vzpomínek prezident - vlevo dole.

Reportér v Národním archivu

„Vlevo dole" na stránce ho objevil i reportér Seznamu Jaroslav Gavenda, který se za důkazem, kdo má ve sporu o Peroutku pravdu, vypravil do Národního archivu.

Zde je inkriminovaný výtisk k dispozici každému, kdo projeví zájem, knihovna ho i o víkendu připraví během jedné hodiny.

Zažloutlé stránky téměř osmdesát let starého vydání Rudého práva však reportér Seznamu prohlížel osamocen.

Zjistil, že článek Hitler je gentleman nacistického vůdce vůbec neoceňuje, naopak je reakcí na útok pravicového agrárního deníku Venkov vůči straně národních socialistů. Jediné, co s ním Peroutku spojuje, je fakt, že měl právě k této straně tehdejšího prezidneta Edvarda Beneše blízko.

Nově objevený článek v Rudém právu.

Bez omluvy

Je to už v krátké době jednoho týdne podruhé, co spor o Peroutku vzbuzuje veřejný ohlas.

Minulý týden totiž vypršela lhůta, do které se měl Hrad za prezidentova slova podle pravomocného verdiktu omluvit vnučce Ferdinanda Peroutky.

Terezie Kaslová se však ničeho takového nedočkala, hradní právníci omluvu odmítli s tím, že by přivodila potíže českému státu. Místo ní podali dovolání k Nejvyššímu soudu.

U této soudní instance hledá zastání také Peroutkova vnučka.

Reklama

Související témata:

Doporučované