Hlavní obsah

Clintonová podle očekávání prezidentskou kandidaturu vyloučila

Hillary Clintonová se o prezidentské křeslo v roce 2020 ucházet nebude.Video: Martin Zíta, AP

 

Reklama

Hillary Clintonová se o prezidentský post ucházela dvakrát a potřetí už to zkoušet nebude. V roce 2008 ji v demokratických primárkách porazil Barack Obama, v roce 2016 nestačila v prezidentské volbě na Donalda Trumpa.

Článek

Bývalá americká první dáma, senátorka a ministryně zahraničí Hillary Clintonová se v roce 2020 nebude ucházet o prezidentské křeslo. Prohlásila to v rozhovoru s newyorskou televizní stanicí News12. Oznámení není nijak překvapivé, neboť analytici předpokládali, že demokratka Clintonová, která v roce 2016 souboj o křeslo šéfa Bílého domu prohrála s republikánem Donaldem Trumpem, do dalšího volebního klání nevstoupí.

Clintonová novou kandidaturu vyloučila. Prohlásila ale, že ji současný politický vývoj v USA znepokojuje. „Budu nadále pracovat na tom, čemu věřím, budu o tom mluvit a budu si za tím stát,“ uvedla. Poznamenala, že již hovořila s několika uchazeči o prezidentskou nominaci Demokratické strany, kterým poradila, aby se v kampani na nic nespoléhali a nic nebrali jako definitivní.

Zopakovat úspěch svého manžela Billa se Clintonová pokoušela dvakrát. V roce 2008 prohrála v primárkách s Barackem Obamou, který v Bílém domě strávil obě funkční období. O osm let později sice ve stranických primárkách porazila nezávislého senátora Bernieho Sanderse, ale v prezidentském finále zvítězit nad republikánem Donaldem Trumpem nedokázala.

Zatímco Clintonová další kandidaturu odmítla, Sanders se o prezidentskou nominaci znovu uchází. Do klání také vstoupilo několik senátorů včetně Kamaly Harrisové, Elizabeth Warrenové, Amy Klobucharové či Coryho Bookera, nebo někdejší guvernér státu Washington Jay Inslee. Početnou řadu uchazečů o demokratickou nominaci může rozšířit ještě někdejší viceprezident Joe Biden. Zda tak 76letý Biden učiní, jasné ještě není, bývalý viceprezident ale opakovaně řekl, že o této možnosti velmi přemýšlí.

Pokud Biden do stranického souboje vstoupí, bude podle průzkumů patřit k favoritům. Všechny významné sondáže mu totiž slibují vítězství v primárkách. Ohrozit by Bidena podle současných průzkumů veřejného mínění mohl jedině Sanders, za kterým je s velkým odstupem Harrisová.

Reklama

Související témata:

Doporučované