Hlavní obsah

ČNB vydala pamětní minci k výročí narození architekta Loose

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Česká národní banka (ČNB) vydala pamětní stříbrnou dvousetkorunu k 150. výročí narození jednoho z nejvýznamnějších světových architektů 20. století a průkopníka moderní architektury Adolfa Loose.

Článek

V prodeji bude od středy a k dispozici bude 5600 mincí v běžné kvalitě a 10 700 ve špičkové kvalitě, informovala dnes ČNB v tiskové zprávě. Autorem výtvarné podoby mince je medailér Asamat Baltaev.

Na lícní straně mince je ztvárněna jihozápadní stěna pražské Müllerovy vily, která patří k nejznámějším dílům, na nichž se Loos podílel. Na rubu mince je portrét architekta.

Nominální hodnota mince není totožná s prodejní cenou, která je vyšší a zohledňuje mimo jiné aktuální cenu stříbra, náklady spojené s výrobou a DPH. Minci lze zakoupit u vybraných smluvních partnerů. Například na stránkách České mincovny je u mince ve standardním provedení cena 595 korun.

Mince k výročí narození Loose je v pořadí pátou a zároveň poslední letošní dvousetkorunou vydávanou bankou. Současně uzavírá její emisní plán na roky 2016 až 2020. V tomto pětiletém období banka vydala 26 stříbrných, 13 zlatých a jednu bimetalovou minci a historicky první pamětní bankovku.

Emisní plán ČNB na roky 2021 až 2025 počítá příští rok se třemi stříbrnými dvousetkorunami, jednou stříbrnou pětisetkorunou s hologramem, dvěma zlatými pětitisícikorunami a stříbrnou a zlatou desetitisícikorunou.

Adolf Loos se narodil 10. prosince 1870 v Brně a je považován za jednoho ze zakladatelů moderní architektury a čelného představitele architektonického purismu. Celý život se pohyboval mezi Vídní, Paříží a New Yorkem. Odmítal přebytečnou zdobnost, kterou se vyznačoval právě panující styl secese, a prosazoval stroze funkční a praktickou obytnou architekturu. V České republice jeho autorství nese více než 30 budov a interiérů. Svým myšlením i realizacemi ovlivnil soudobou architekturu, inspiroval pozdější dění a směřování architektury v mezinárodním měřítku. Zemřel v roce 1933.

Reklama

Doporučované