Hlavní obsah

CNN: Americká špionáž věděla o novém koronaviru od listopadu

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident Donald Trump

Reklama

Americké zpravodajské služby vystopovaly šíření nákazy novým koronavirem v Číně už loni v listopadu. Oznámila to ve čtvrtek zpravodajská televize CNN. Zvyšuje se tlak na Donalda Trumpa kvůli jeho reakci na pandemii.

Článek

První zprávy do Washingtonu přicházely už několik týdnů předtím, než byla informace o nebezpečném viru poprvé zařazena do tajného brífinku pro prezidenta Donalda Trumpa, uvedla stanice s odvoláním na armádní zdroje.

Už první zpravodajská informace, jejíž přesné datum není známo, obsahovala varování, že virus je nebezpečný. Na stůl prezidenta se dostala až 3. ledna. Předtím informace v souladu s obvyklými procedurami procházely prověřováním, uvedla CNN. Na zjišťování epidemické situace v Číně se podílela Ústřední zpravodajská služba (CIA) a další agentury.

Peking oficiálně Světovou zdravotnickou organizaci (WHO) upozornil na rodící se ohnisko neznámé nemoci 31. prosince.

Televize ABC News přišla ve středu se zprávou, že Národní středisko pro zdravotnické informace, odbor armádní špionážní sítě CIA, sestavilo v listopadu zprávu o rozšíření viru v čínském Wu-chanu. Pentagon ale tuto informaci popřel.

S růstem počtu nakažených a mrtvých je informace o tom, kdy se Trump o nebezpečí dozvěděl, stále citlivější, upozornila CNN. Prezident opakovaně vyloučil, že by bylo možné epidemii předpovědět. Ve středu řekl, že se o závažnosti viru dozvěděl těsně před 2. únorem, kdy USA vydaly zákaz cestování do Číny.

Johnson opustil JIP

Analytická práce CIA a dalších služeb pokračuje, uvedla CNN. Agentura vyhodnocuje dopad pandemie na cizí vlády a zkoumá možná ohrožení národní bezpečnosti USA. Snaží se rovněž upřesnit, jaká je skutečná statistika nemocnosti a smrtnosti v Číně.

List The New York Times ve středu napsal, že koronavirus se do USA v únoru nedostal z Číny, jak mnozí tvrdí, ale z některé z evropských zemí. List vychází z informací nemocnice Mount Sinai a vědců Newyorské univerzity. Zjistili to údajně z analýzy genomu koronaviru u nakažených pacientů. USA omezily vstup občanů 26 evropských států na americké území v polovině března.

Podle Univerzity Johnse Hopkinse bylo v USA dosud potvrzeno už přes 430 000 případů nákazy koronavirem a téměř 14 000 mrtvých.

Reklama

Doporučované