Hlavní obsah

Co bude s Bosákem, Čapkem a spol.? Po Lize mistrů se z ČT vytrácí i domácí fotbal

Bude mít Jaromír Bosák v příštích sezonách co komentovat?

Reklama

Na veřejnoprávní televizi může běžet nejvýše jeden zápas, ani to není jisté. ČT má práva na Evropskou ligu a šampionáty.

Článek

Trend běžný v západní Evropě už naplno dorazil i do české kotliny. Veřejnoprávní televize se v konkurenčním boji o vysílací práva na profesionální fotbal přestává prosazovat, prim v tomto ohledu začínají hrát televize s placeným obsahem.

Po ztrátě práv na Ligu mistrů, jež na příští ročníky získala už před časem O2 TV Sport, dostala nyní veřejnoprávní televize od téhož konkurenta další ránu.

Vysílací práva na příští čtyři sezony nejvyšší české fotbalové soutěže plus předkupní právo na její další dva ročníky získala totiž taktéž O2 TV. A spolu s tím si pořídila i online práva na soutěž.

Znamená to, že streamy z ligy už nebudou na webu isport.cz a že přenosy z ligy zmizí, případně se jejich počet výrazně zredukuje v České televizi.

Ta dosud vysílala dva zápasy z každého kola. Podle informací Seznamu má v pondělí 25. června dojít k jednání o tom, jestli zbude alespoň zápas jeden.

Podle smlouvy, kterou O2 TV podepsala s Pragosportem, totiž alespoň jeden zápas z kola musí být vysílán v takzvaném free-to-air prostoru, tedy volně a zdarma.

Ve hře jsou tedy hypoteticky všechny volně vysílané televizní stanice v ČR, s variantou, že by O2 TV vysílala tento přenos na vlastním volně šířeném kanále, se příliš nepočítá.

„Předpokládáme, že zápas, který by se vysílal jinde, by byl ten páteční,” poznamenal Marek Kindernay, ředitel O2 TV Sport. Na „jeho” televizi by tedy pak běžely tři přímé přenosy točené na 13 kamer v sobotu, v neděli a v pondělí. Zbývající duely nabídne O2 Sport TV v multidimenzi v kvalitě nabízené třemi kamerami na stadionu.

Paralelně vedle toho jsou na trhu i streamovací práva pro účely sázkových kanceláří. Ty byly dosud k vidění na webu Tipsportu, zatím nebylo oznámeno, jaký stav nastane od příští sezony, možná ale něco napoví skutečnost, že se titulárním sponzorem soutěže stává Fortuna.

Ať už to ohledně čtvrtého zápasu, který navíc rozhodně nebude tím nejatraktivnějším z daného kola, dopadne jakkoli, ve vysílání ČT Sport fotbalu zjevně opět ubude.

Košatému týmu fotbalových komentátorů a spolukomentátorů, jemuž vévodí Jaromír Bosák, se tak po ztrátě Ligy mistrů opět zúží pracovní prostor. „To není téma, ke kterému bych se měl já ze své pozice vyjadřovat,” poznamenal Jaromír Bosák z Ruska, kde sleduje boje na právě probíhajícím mistrovství světa.

Jeho šéf, ředitel programu ČT Sport Jiří Ponikelský, nabídl místo vlastního komentáře prohlášení České televize. „Nastalá situace je pro nás nová a další kroky tak budou primárně předmětem interní diskuze, případně celkové revize vysílání klubového fotbalu v České televizi. Do těchto úvah nutno zahrnout i aktuální vládní návrh novely zákona o DPH, který České televizi může odebrat 300 až 400 milionů korun určených na financování druhé vlny digitalizace, a může tedy vést k omezení šíře služeb, jež ČT nabízí.”

Veřejnoprávní televize stále drží práva na Evropskou ligu, o jejíž vysílání se dělí se skupinou Nova. Na příští dva kvalifikační cykly má zajištěné i zápasy české reprezentace. Vysílat bude Ligu národů a zajištěné má i dva nejbližší velké turnaje, konkrétně Euro 2020 a mistrovství světa, jež Katar uvítá v roce 2022.

Reklama

Doporučované