Hlavní obsah

Co napsala policie ke kauze neexistující mluvčí? Že dělat z lidí blázny není trestné

Detaily z dokumentu, proč policie odložila vyšetřování Haškovy neexistující mluvčí.Video: Radek Nohl

 

Reklama

Policisté prověřili 34 zakázek, které kraj za vlády Michala Haška z ČSSD zadal Janě Mrencové. Ta však vystupovala pod vybájeným jménem. Podle policie to nevadí, maily totiž dokládají, že její práce pro Jihomoravský kraj nebyla fiktivní.

Článek

Roky se lobbistka Jana Mrencová skrývala pod pseudonymy, aby o její práci pro hejtmana Michala Haška prakticky nikdo nevěděl. Ale podle policistů to není podstatné.

Jihomoravský kraj vyplatil firmám Mrencové a jejího druha přes 2,5 milionu korun. A jak policie uvedla, nešlo o fiktivní práci. Seznam získal policejní dokument, v němž detektivové vysvětlují, proč při vyšetřování nezjistili, že byl porušen zákon. A tedy, proč kauzu odložili.

Podstatné jsou osobní maily Mrencové, které policie získala. Z nich vyplývá, že její práce pro Haška byla důležitá. Maily potvrzují, že s ní hejtman řešil, co má říct novinářům. Mrencová pak jako Lucie Proutníková posílala médiím Haškova vyjádření. Připravovala články, hejtmanova tisková prohlášení nebo sledovala, co v novinách vyšlo.

„Získaná e-mailová korespondence nade vší pochybnost osvědčuje skutečnost, že Jana Mrencová v inkriminované době vyvíjela soustavné činnosti,“ popisuje detektiv Igor Novozámský, který kauzu Mrencová řešil.

Policisté prověřili celkově 34 zakázek. Firmy Mrencové nebo jejího druha Jihomoravskému kraji například dodaly fotky z návštěvy prezidenta Miloše Zemana, školily úředníky, připravovaly průzkumy veřejného mínění nebo reagovaly na dezinformace v médiích.

Na policii kvůli tomuto případu vypovídalo několik úředníků Jihomoravského kraje. Bývalá mluvčí Denisa Kapitančiková při výslechu řekla, že práce Mrencové byla naprosto nadbytečná. Dělala totiž to samé, co měla dělat mluvčí.

Jenže další pracovníci krajského úřadu policistům popsali, že bez Mrencové to prostě nešlo. Podle nich spolupráce s ní byla odůvodněná, protože úřad neměl na propagaci dost lidí. Práce Mrencové prý navíc odpovídala tomu, co si kraj objednal. A nakonec zaplatil.

Policisté zjišťovali, kolik si Mrencová fakturuje, a porovnali to s cenami podobných zakázek jiných krajů. A jejich závěr je, že částky nebyly předražené. Také proto policie případ uzavřela a nikoho neobvinila.

Reklama

Doporučované