Hlavní obsah

Co se děje v Číně? První čísla ukazují vážnost situace, hrozí kolaps drobných podnikatelů

Foto: NASA

Čínské továrny nevyrábějí – vzduch nad Pekingem se pročistil.

Reklama

Jak rozsáhlá je pohroma jménem koronavirus pro druhou největší ekonomiku světa?

Článek

Satelitní snímky NASA před několika dny jasně ukázaly, jak koronavirus napadl čínský průmysl. Úroveň znečištění ovzduší rekordně klesla, a i když Čína neuvádí přesné údaje, odhaduje se, že aktivita ve velkých čínských továrnách spadla na polovinu.

Teď však přicházejí první informace, jak nákaza kosí další důležitou součást druhé největší ekonomiky světa – její služby.

Průzkum čínské banky China Merchants Bank mezi 20 tisíci společnostmi převážně v sektoru služeb, který se uskutečnil v únoru, ukázal, že téměř pětina společností čelí vážným problémům kvůli koronaviru. Téměř šest procent jich je na pokraji kolapsu. Ekonomové upozorňují, že pro společnosti v sektoru služeb bude mnohem obtížnější vykompenzovat výpadek tržeb.

Podnikatelská aktivita se téměř zastavila, protože desítky milionů lidí byly přinuceny zůstat doma, a mnoho restaurací, obchodních center a kin zůstalo zavřených.

Firmy ve službách také poprvé za téměř rok a půl propouštěly. Index zaměstnanosti se snížil na rekordní minimum.

S cílem podpořit své tržby firmy snížily ceny. Slevy byly největší za téměř osm let. Očekávání vývoje podnikání v příštím roce pak jsou nejhorší od roku 2005.

Aktivita v čínském sektoru služeb v únoru rekordně klesla a nové objednávky se propadly nejníže od globální finanční krize, vyplývá z průzkumu mezi nákupními manažery (PMI) provedeného soukromými firmami Caixin a Markit.

+5

Hrozí masové bankroty, varují ekonomové v reakci na tuto statistiku.

Index PMI se minulý měsíc propadl na 26,5 bodu z lednových 51,8 bodu. Byl to první měsíční pokles indexu pod hranici 50 bodů, která odděluje růst aktivity od poklesu, od začátku průzkumu před téměř 15 lety.

Nevyřízené objednávky v únoru stouply na rekordní maximum, protože mnoho firem nebylo schopno dodat služby a dočasně zavřelo.

Reklama

Doporučované