Hlavní obsah

Co se změní od středy? PES to není. Šrouby se utáhnou hlavně hospodám

Foto: vlada.cz

Ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Reklama

Vláda od středy zavádí další dílčí opatření proti šíření koronaviru. Restaurace budou mít otevřeno jen do 20 hodin a bude zakázáno prodávat a konzumovat alkohol na ulici. Nerozjedou se zatím ani vleky.

Článek

Od středy 9. prosince se život v Česku zase změní. PES sice zůstane na třetím stupni, ale v některých oblastech života vláda opět přitvrdí. Počty nakažených totiž stagnují.

Změní se otevírací doba restaurací a výdejních okének a také prodej alkoholu na veřejnosti. Právě to totiž podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) přispělo k faktu, že se čísla v Česku nelepší.

„Skóre, které se zvýšilo na 60, není zatím odrazem rozvolnění z minulého týdne. Jedná se o odraz toho, že v posledních sedmi až deseti dnech jsme začali brát opatření ve stupni čtyři na lehkou váhu,“ vysvětlil ministr Blatný. Jednalo se podle něj především o zneužívání výdejových okének, která byla ve stupni čtyři spolu s dovážkou jedinou možností, jak si v restauraci koupit jídlo.

Za další nešvary předminulého týdne uvedl i přistavování vyhřívaných stanů k výdejním okénkům, ale také přeplněnou MHD v mnoha městech. Ta se naplnila, když se lidé začali vracet do práce a děti do školy.

Vláda chce proto apelovat na starosty měst, aby zvýšili frekvenci spojů v MHD, a nedocházelo tak k přeplňování vozů.

Hlavní opatření se ale dotknou především provozovatelů restaurací a klubů, a to včetně restaurací v hotelech. Od středy budou místo ve 22:00 muset zavírat už v osm hodin večer. Dále se po celý den zakazuje konzumace alkoholu na veřejnosti. Novinkou bude i zákaz provozu stravovacích služeb a prodeje alkoholických nápojů na trzích všech druhů.

„Výdejová okénka budou zavírat ve stejný čas jako restaurace. Ani přes den pak přes ně nelze prodávat alkohol ven z restaurace. I když byl zákaz prodeje a konzumace na místě, některé restaurace prodávaly alkohol přes den a večer přes okénko a následně ho lidé konzumovali třeba na trzích. Fotografií jsme viděli hodně,“ uvedl Blatný.

A nerozjedou se ani vleky. Ještě minulý pátek ministr zdravotnictví uvedl, že na vládě navrhne otevření lyžařských středisek od 18. prosince. Dnes vzal svůj návrh zpátky. „Rozhodnutí jsme odsunuli,“ uvedl.

Na vládě v tuto chvíli leží materiál, který dotčená ministerstva dala dohromady s provozovateli. Ten se měl týkat zejména takzvaného managementu front, tedy způsobu, jakým se vyřeší hromadění lidí u vleků na českých horách.

Jeho přesné znění však ministři nepředstavili. „Zveřejníme ho ve chvíli, kdy vláda odsouhlasí termín otevření středisek. Bude to s předstihem, ale nechceme v tuto chvíli pouštět na veřejnost kroky a opatření, které tam jsou,“ vysvětlil ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO) s tím, že opatření ještě musí být definitivně odsouhlasena vládou.

Vzhledem k tomu, že skóre PES se nelepší podle ministra Blatného z důvodu, že lidé brali některá opatření na lehkou váhu, navrhl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) malou novelu krizového zákona, která by měla zlepšit postihování hříšníků.

„Ukázalo se, že v současné době jsme schopni postihovat porušení nařízení Ministerstva zdravotnictví, co se týká roušek a podobně, ale ukazuje se, že je složitější postihovat ty, kteří porušují nařízení vlády, třeba otevřením restaurace,“ vysvětlil ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD), jenž návrh novinářům přetlumočil místo jeho předkladatele. Nově by právnická osoba mohla dostat pokutu až 3 miliony, maximální pokuta pro fyzické osoby se zvýší z 20 na 50 tisíc.

„Nikdo z nás nechce nikoho trestat. Jsem z toho v podstatě do jisté míry smutný, když vidím, že většina lidí se snaží vše dodržovat a menšina lidí jim v tom brání,“ uvedl Jan Blatný.

Hamáčkovu novelu by poslanci měli projednat ještě tento týden.

Reklama

Doporučované