Hlavní obsah

Co udělá Joe Biden jako první? Usnadní život imigrantům

Ilustrační fotografie.

Reklama

Nově zvolený americký prezident Joe Biden první den v úřadě představí návrh nového přistěhovaleckého zákona. Nový návrh bude počítat s rychlejším získáním amerického občanství.

Článek

Nově zvolený prezident Joe Biden zahájí v den uvedení do úřadu, tedy ve středu, rozsáhlou revizi přistěhovaleckého zákona v naději, že přibližně 11 milionům lidí žijících v USA ilegálně usnadní cestu k občanství. Biden chce podle AP prosadit otevřenější přístup k migraci než ten, který prosazoval dosluhující prezident Donald Trump.

Bidenův legislativní návrh, který ve středu půjde do Kongresu, se podle webu The Washington Post (WP) důrazně zaměřuje na řešení příčin migrace ze Střední Ameriky. Ta byla klíčovou součásti Bidenovy zahraniční politiky v době, kdy působil jako viceprezident.

„Nakonec nelze vyřešit problém migrace, aniž by se vyřešily hlavní příčiny toho, co migraci způsobuje,“ uvedl nejmenovaný úředník pro WP a poukázal na různé důvody, které migranty k útěku ze svých domovských zemí vedou.

Dalšími dvěma klíčovými body Bidenova návrhu jsou podle WP správa hranic a cesta migrantů k občanství.

Podle Bidenova plánu by přistěhovalci, kteří žili k 1. lednu letošního roku v USA, mohli získat po pěti letech registrace trvalé povolení k pobytu, pokud splní celou řadu podmínek. Po osmi letech legálního pobytu by pak mohli zažádat o americké občanství. Lhůty budou zkrácené například pro přistěhovalce, kteří do USA přicestovali jako nezletilí, nebo pro osoby pracující v zemědělství.

Do USA v posledních měsících v očekáváni konce Trumpova prezidentského mandátu míří zvýšený počet migrantů. Přes Guatemalu a Mexiko míří do USA pěšky tisíce honduraských migrantů, kteří si dříve na hondurasko-guatemalských hranicích prorazili cestu policejním kordonem.

Americká administrativa migranty, kteří jsou na cestě do USA, vyzývá, aby zůstali ve svých zemích, a zdůraznila, že na nově příchozí přistěhovalce se Bidenem prosazovaný návrh vztahovat nebude.

Nového zákona by mohlo využít až 11 milionů osob, jež ve Spojených státech pobývají bez povolení. Představením návrhu v první den v úřadu chce dát nová americká administrativa podle AP najevo, že téma migrace je pro ni prioritní.

Biden doufá, že obnoví program umožňující nezletilcům ze Střední Ameriky dočasně ve Spojených státech pobývat legálně, což Trumpova administrativa podle WP ukončila v srpnu 2017.

Biden také chce zřídit program „znovusjednocení, který by umožňoval vstup do země těm středoamerickým příbuzným amerických občanů, kteří již mají schválený pobyt v USA“. Podobný program v minulosti podle AP fungoval ve spolupráci s Kubou a Haiti, Trumpova administrativa jej ale rovněž přerušila.

Joe Biden kritizoval striktní přístup k přistěhovalcům ze strany administrativy Donalda Trumpa. Jedním z témat, která Trump často zmiňoval během předvolební kampaně a následovně během čtyř let své vlády, bylo omezení nelegálního přistěhovalectví a stavba zdi na hranici mezi USA a Mexikem. Biden se již před prezidentskými volbami zavázal, že ve stavbě zdi, kterou Trump částečně rozšířil, pokračovat nehodlá.

AP uvádí, že podle Bidenova návrhu by americké ministerstvo vnitřní bezpečnosti mělo vypracovat návrh, který by umožnil z hlediska bezpečnosti na hranicích využívat moderní technologie.

Budoucí prezident Spojených států hodlá podle agentury AP krátce po svém nástupu do úřadu 20. ledna podepsat řadu exekutivních příkazů, jimiž zruší část nejkontroverznějších rozhodnutí svého předchůdce Donalda Trumpa, například zákaz cestování do USA z některých převážně muslimských zemí.

Rovněž chce Spojené státy opět připojit k Pařížské klimatické dohodě a zavést povinnost nosit roušky ve federálních budovách a při cestování mezi státy.

Reklama

Doporučované