Hlavní obsah

Co udělá velká ropná dohoda s peněženkami řidičů? Příjemné starosti při tankování

Foto: Shutterstock, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Největší těžaři ukončili po několika týdnech cenovou válku o ropu. Co teď bude dál?

Článek

Ropa se v posledních týdnech dostala do stínu koronaviru.

V záplavě informací o postupující pandemii byly zprávy, jak prudce padá její cena, pouhou pěnou dní. V jiných časech by přitom ropné analýzy hýbaly světem, a ne jako nyní, kdy o dění na finančních a dalších trzích nejvíc rozhodují výroky epidemiologů.

V cenové válce, což byl spor především mezi Ruskem a Saúdskou Arábií o to, zda a jak ukočírovat příliš levnou ropu, teď nastal zlom. Americký prezident Donald Trump ho nazval Velkou ropnou dohodou.

Poznáme ale její dopady také na stojanech čerpacích stanic? Poznáme, ale jinak, než by se mohlo při rychlém úsudku zdát.

Benzin a nafta od propuknutí koronavirové nákazy, ale především od propadu cen ropy až o polovinu, zlevnily velmi podstatně – ze zhruba 33 korun za litr, za které se prodávaly pohonné hmoty v průměru před měsícem a půl, až hluboko pod 30 korun.

To vše se dělo kvůli padající ceně ropy a také kvůli hlubokému propadu poptávky po pohonných hmotách. Jejich spotřeba klesla v karanténě o třetinu, tedy naprosto dramaticky. Logicky by tedy Velká ropná dohoda měla cenu ropy zvednout a také na stojanech bychom postupně měli zaznamenat obrat. Jenže…

„Obchodníci s ropou a další investoři nevěří, že v neděli dojednaná mezinárodní dohoda o masivní redukci těžby cenu ropy stabilizuje. Světový trh tak signalizuje, že by nadále měly klesat ceny pohonných hmot v České republice, byť mírnějším tempem než v uplynulých týdnech. Cenová válka Saúdské Arábie a Ruska sice díky dohodě končí, omezení těžby však zřejmě nebude stačit na to, aby se trh při stávající cenové úrovni dostal do rovnováhy,“ napsal ekonom Lukáš Kovanda.

Ani jedna z největších redukcí těžby ropy v historii – denně půjde ze země o 10 milionů barelů méně – nestačí. Ještě je tu totiž koronavirus. „Pokles poptávky, způsobený koronavirem, odpovídá minimálně přibližně dvojnásobku, tedy zhruba dvaceti milionům barelů denně,“ vypočítal Kovanda.

Ropa Brent se aktuálně prodává za 31,50 dolaru za barel, což představuje zlevnění za poslední tři obchodní dny o zhruba jedno procento. Během pondělního obchodování Brent znovu zlevnil.

Ceny pohonných hmot v Česku v březnu klesaly nejvýrazněji za posledních více než deset let. Od poloviny ledna se benzin propadl o více než pět korun na litr a je nyní nejlevnější od března 2016. Stojí v průměru 27 korun za litr. Nafta je na tom podobně.

Ceny na čerpacích stanicích reagují na vývoj ropy přibližně s dvou až třítýdenním zpožděním. „Ceny pohonných hmot v ČR se plně stabilizují na přelomu dubna a května. Benzín by se tak mohl stabilizovat na cenové úrovni kolem 26,50 koruny za litr, nafta zase na cenové úrovni kolem 26,70 koruny za litr,“ dodal Kovanda.

Reklama

Doporučované