Hlavní obsah

Co umí energeticky soběstačný dům? A proč jich je v Česku maximálně pět?

Co umí stoprocentně soběstačný dům?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Energeticky soběstačný dům, který nebude závislý na vnějších dodávkách energií, nemusí být jen přáním. Takové domy sloužily už našim předkům, kdy lidé byli odkázáni například na vlastní zdroj vody nebo paliva. Je vůbec reálné pořídit si takový dům v dnešní době?

Článek

Částečně soběstačných domů v Česku je stále více. Ale stoprocentně soběstačných je maximálně pět. Proč tomu tak je? V našich zeměpisných šířkách je prý stoprocentně soběstačný dům ideál, ke kterému je velmi složité se dostat.

„V Česku stále nejvyýhodněji vychází solární energie. V podstatě to je 80 procent toho, kam se vyplatí směrovat energii na dosažení maximální soběstačnosti,“ vysvětluje propagátor energeticky soběstačných domů Michal Klečka.

Kromě solární energie se u stoprocentně soběstačných domů využívají vedlejší zdroje. Tedy vítr nebo také energie z biomasy nebo geotermální energie. Nejlepší je proto se v Česku soustředit jen na solární energii a na vše ostatní zapomenout a neuděláte chybu.

Jak se využívá solární energie? Akumulátory jsou schopné absorbovat celodenní výrobu energie a postupně ji uvolňovat i během noci či následujících dnů.

Je velký rozdíl, pokud chce zájemce dojít k soběstačnosti u stávajícího domu nebo už se dům navrhuje jako soběstačný. U stávajícího domu jsou investice velmi vysoké. Pokud se chystá postavit nový dům, tak navýšení rozpočtu je maximálně ve výši deset procent.

Rozhovor je součástí pořadu Letní ráno, který vysílá Televize Seznam celé prázdniny každý všední den od 8 do 10 hodin.

Návod k naladění Televize Seznam najdete zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované