Hlavní obsah

Co vás čeká po zavolání od hygieny: změny a aktuální pravidla přehledně

Foto: Profimedia.cz

Co dělat v karanténě, kolik testů potřebuji a kam na ně zajít?

Reklama

Pravidla pro izolaci lidí s covid-19 a karanténu jejich kontaktů se od jara v několika bodech změnila. Kdy a kam na test? A jaké jsou podmínky pro návrat do běžného života? Přinášíme přehled toho nejdůležitějšího.

Článek

Předání výsledku a izolace

Výsledek testu na covid-19 se můžete dozvědět několika cestami. Původně ho sdělovali buď lékaři, kteří vyšetřované indikovali k odběru, nebo pracovníci hygienické stanice. Laboratoře mohly informovat jen v případě, že byl výsledek negativní. To se ale změnilo 17. září - Ministerstvo zdravotnictví vydalo opatření, podle kterého mají všechny laboratoře zajišťující vyšetření vzorků informovat pacienta o pozitivním výsledku prostřednictvím SMS nebo e-mailem. A to nejpozději do 48 hodin od přijetí vzorku k vyšetření.

Zpráva má obsahovat všechny potřebné instrukce - nejdůležitějším bodem je přitom oznámení, že musíte zůstat v izolaci - být doma a omezit kontakt i s dalšími členy domácnosti.

Zároveň je třeba zavolat nebo napsat svému lékaři a nechat si vystavit potvrzení o pracovní neschopnosti. V současné době pracovní neschopnost při covidu trvá minimálně 10 dnů.

Co bude dál?

Člověka s pozitivním výsledkem testu na covid má co nejdříve kontaktovat místně příslušná hygiena. Aktuálně jsou ale stanice na mnoha místech republiky přetížené a na telefonát můžete čekat i několik dní.

Až vám hygiena zavolá, vyzve vás k uvedení seznamu lidí, se kterými jste byli ve posledních pěti dnech před prokázanou pozitivitou v rizikovém kontaktu. Chtít bude jména i telefonní čísla.

Celý proces nahlašování kontaktů a jejich trasování by se nicméně měl v týdnu od 21. září změnit - má se spustit takzvané sebereportování.

„Daný člověk, který je pozitivně otestován, dostane o tom informaci a obdrží webový formulář, kde bude moci vyplnit informace o svých kontaktech, že se setkal s rodinným příslušníkem, pracovním kontaktem. Vyplní telefonní číslo, popíše stav,“ uvedl k věci ministr Adam Vojtěch (za ANO).

Co je PCR test?

Jde o rozšířenou molekulárně diagnostickou metodu, která je velmi citlivá a přesná. Vzorek se odebírá zpravidla výtěrem z nosohltanu. Výsledky bývají zpravidla k dispozici do 48 hodin. PCR test může detekovat pozitivitu i před propuknutím příznaků nebo u asymptomatických jedinců. Metoda je proto nejvhodnější k rychlému odhalení, zda-li člověk není v daný moment nakažen a nešíří virus do svého okolí.

Co je rizikový kontakt?

Jsou to všichni lidé, se kterými jste setrvali v blízké vzájemné vzdálenosti do dvou metrů po dobu minimálně 15 minut bez roušky. Nejčastěji to bývají rodinní příslušníci, kolegové nebo příbuzní, se kterými jste byli na rodinné oslavě, kamarádi, spoluhráči a další.

Pozor - nově platí, že pokud měl pozitivně testovaný pacient i jeho kontakt po celou dobu nasazenou roušku přes ústa i nos (vyjma kontaktu kratšího než 15 minut nebo na větší vzdálenost než 1,5 metru) a osoba v kontaktu nemá příznaky, nebude muset do karantény. Podmínkou je, že se nesmí jednat o improvizovanou roušku v podobě šátku, trika apod.

Konec izolace

Při mírném nebo bezpříznakovém průběhu můžete z izolace po 10 dnech bez PCR testu. U bezpříznakových pacientů jsou podmínkou minimálně tři dny absence klinických příznaků. Výjimkou jsou pracovníci ve zdravotnictví a sociálních službách, u kterých izolace vždy končí testem.

Mírné rozdíly jsou u hospitalizovaných pacientů s těžkým průběhem nákazy. Pokud má hospitalizovaný závažný průběh a příznaky u něj přetrvají i po 14 dnech, bude znovu otestován a při přetrvávající pozitivitě bude možné provést ještě test na životaschopnost viru (metoda kultivace). Vyjde-li test negativní, pacient je i při PCR pozitivitě neinfekční a může být přeložen na běžné oddělení.

Aplikace eRouška

Od pátku je funkční nová verze aplikace eRouška, která uživatele upozorní na možný kontakt s infikovaným, pro všechny typy telefonů. Nová eRouška má fungovat tak, že pokud je člověk pozitivně testovaný, dostane od hygieniků unikátní kód, který po zadání do aplikace umožní rozeslání varování na všechna zařízení, která telefon ve své blízkosti zaznamenal.

Lidé dostanou varování, že se vyskytovali v blízkosti nakaženého, a návod, jak mají postupovat dále. Nebudou ale znát identitu nakaženého.

Byl jsem v kontaktu, co teď?

Na základě informací od nakaženého vám zavolají hygienici. O kontaktu vás informují a zároveň vám sdělí, že musíte absolvovat PCR test - dostavit se na odběrové místo. Vystaví elektronickou žádanku na vaše jméno - budou chtít znát nejen vaše jméno, ale i bydliště a rodné číslo.

Zároveň vám hygiena nařídí karanténu. Do ní nemusíte, pokud jste sami covid-19 v méně než 90 dnech prodělali - v takovém případě jste považováni za imunizované.

Pokud tomu tak ale není, musíte zůstat doma, a to 10 dnů od rizikového kontaktu s pozitivním člověkem. Karanténu vystaví váš praktický lékař, kterému je třeba zavolat.

Kdy na test?

Testování se nově liší podle toho, zda jste příznakoví, či nikoliv. Epidemiologové se shodli, že asymptomatický kontakt, který je v karanténě, bude podroben testování nově 4. až 5. den od kontaktu. „Test v prvních třech dnech byl u bezpříznakové osoby moc brzy, existovalo zde vysoké riziko nezachycení pozitivity. Proto jsme algoritmus podrobili odborné diskuzi a změnili podle aktuálních odborných poznatků,“ řekl epidemiolog Roman Chlíbek. Symptomatický kontakt se nadále testuje 1. až 5. den v závislosti na epidemiologickém vyhodnocení.

Mám negativní test - můžu z karantény?

Pokud je váš první PCR test negativní, v nastavené karanténě i přesto pokračujete. Na jejím konci vám lékař vystaví elektronickou žádanku na další PCR test. Pokud bude i ten negativní, karanténu vám následně lékař ukončí. Pokud je ovšem buď první, nebo druhý test pozitivní - bude vám naopak nařízena izolace a vše se pro vás poté řídí pravidly pro tento režim.

Jak se chovat v izolaci a karanténě

Pro izolaci i karanténu platí daná pravidla chování, která mají zamezit tomu, aby se nákaza dále šířila z pacientů na jejich blízké a další lidi. Podrobně si je můžete nastudovat na webu Ministerstva zdravotnictví nebo Státního zdravotního ústavu.

Reklama

Doporučované