Hlavní obsah

Co zbylo z hrobky proroka Jonáše. Iráčané ukázali, jak IS naložil se známou svatyní

Iráčané ukázali, co zbylo z hrobky proroka Jonáše po útěku Islámského státu.

 

Reklama

Nad hrobkou vlaje irácká vlajka a přípravy na její obnovu začínají. Boje v Mosulu ale ještě neskončily.

Článek

Hrobka biblického proroka Jonáše bývala významným poutním místem. Radikálové z Islámského státu ji vážně poškodili už měsíc po obsazení Mosulu v roce 2014. Považovali ji za místo modloslužebnictví.

Nově zveřejněné záběry ukazují, že z Jonášovy svatyně toho příliš nezbylo, mešita vybudovaná kolem hrobky ale zůstala převážně zachovaná.

Jonáš je starozákonní prorok a hlavní postava stejnojmenné biblické knihy. Je známý především svým příběhem o útěku před Bohem a ikonickou scénou v břiše velryby. Jonáš je často zmiňovanou postavou i v islámu, tam je nazýván jménem Júnus. Korán se mu věnuje minimálně v 6 kapitolách.

„Mohli jste se tady cítit v bezpečí, když jste přišli navštívit svatyni. Mohli jste tady zapomenout na všechny problémy,” říká poradce pro obnovu hrobky, Hasan al-Silivání. (Pusťte si video v úvodu článku, kde Hasan al-Silivání ukazuje, v jakém stavu hrobka zůstala po útěku Islámského státu.)

Jak dlouho bude oprava hrobky trvat, nedokáže Hasan al-Silivání odhadnout. Mosul navíc stále není od Islámského státu osvobozený.

Irácké ministerstvo v pondělí sice původně informovalo o úplném dobytí východní části města, jenže tuto zprávu podle televize Al-Džazíra vzápětí stáhlo a uvedlo, že byla vydána omylem.

Boje v Mosulu tak stále pokračují. Podle ministerstva probíhají největší střety ve čtvrti Rášidíja. Osvobozené části města armáda čistí od nastražených výbušnin.

Mosul je posledním velkým městem, které Islámský stát v Iráku kontroluje. Radikálové ho obsadili v roce 2014. Ofenzivu irácká armáda zahájila loni v říjnu. Do bojů byla nasazena speciální protiteroristická jednotka, pozemní armáda, policie a jejich spojenecké kurdské oddíly. Západně od města jsou šíitské milice, které se snaží bránit bojovníkům Islámského státu prchat přes hranici.

Vláda původně očekávala, že bude Mosul osvobozen do konce roku 2016. Když se vojáci dostali hlouběji do města, zpomalili jejich postup sebevražední atentátníci, odstřelovači a také využívání civilistů jako lidských štítů. Po krátkém pozastavení ofenzivy irácká armáda přehodnotila taktiku a v lednu se pak její postup urychlil.

Reklama

Související témata:

Doporučované